Ala Abdel Fatah je bil eden vidnejših aktivistov v boju proti diktatorju Hosniju Mubaraku. Foto: EPA
Ala Abdel Fatah je bil eden vidnejših aktivistov v boju proti diktatorju Hosniju Mubaraku. Foto: EPA
Vojska je z udarom leta 2013 ohranila oblast v državi, v kateri je tudi gospodarsko močno vpeta. Foto: EPA

Bloger Ala Abdel Fatah je odigral pomembno vlogo v vstaji proti režimu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011. Poleg njega je bilo obsojenih še 23 aktivistov, 22 izmed njih na tri leta zapora in 13.000 evrov denarne kazni, Ahmed Abdel Rahman pa tako kot Abdel Fatah na pet let zapora.

Fatah je ostal v prodemokratičnih gibanjih dejaven tudi po odstopu Mubaraka. Novembra leta 2013 je tako protestiral proti ostrejši zakonodaji glede protestov. Policija je protestnike razgnala v skladu s spornim zakonom o omejevanju protestov, ki je bil sprejet le nekaj dni predtem. Tožilstvo trdi, da so aktivisti napadli policiste.

Fatah in še dva aktivista so bili sicer že junija lani obsojeni na 15 let zapora, a ker so bili obsojeni v odsotnosti, je sodišče odredilo ponovno sojenje. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so obsojeni ob razglasitvi sodbe cinično zaploskali, njihovi sorodniki in privrženci v sodni dvorani pa so vzklikali: "Dol z vojaško vladavino!" Kritiki oblasti pravijo, da so obtožbe proti aktivistom politično motivirane. Odvetniki obsojenih so sicer že napovedali pritožbo, poroča BBC.

Trda roka predsednika generala
Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, nekdanji general, je oblast od Mubarakovega naslednika Mohameda Mursija prevzel z vojaškim udarom poleti leta 2013. Od takrat oblasti vodijo politiko trde roke proti opoziciji in Muslimanski bratovščini, katere član je tudi Mursi.

Aretirali so več tisoč privržencev bratovščine, več sto so jih obsodili na smrt. Za rešetkami je tudi več deset uglednih demokratičnih aktivistov iz obdobja revolucije. Številni so v zaporu končali zaradi protestiranja proti novemu zaostrenemu zakonu o demonstracijah.