Kalida Šejka Mohameda je Cia aretirala leta 2003 v Pakistanu. Potem ko so ga mučili na Poljskem in v Romuniji, so ga prepeljali v zapor Guantanamo. Foto: EPA
Kalida Šejka Mohameda je Cia aretirala leta 2003 v Pakistanu. Potem ko so ga mučili na Poljskem in v Romuniji, so ga prepeljali v zapor Guantanamo. Foto: EPA

Zgodba o teroristu in "Al Kaida sesalniku" se je začela v kletnih prostorih tajnega zapora Cie v Romuniji, kamor so Šejka Mohameda prepeljali po tem, ko so ga v podobnem zaporu na Poljskem mučili s t. i. metodo vodnega deskanja (ang. waterboarding), piše Independent.

Gre za metodo, pri kateri zapornika privežejo na desko z dvignjenimi nogami in celofanom, zavezanim okoli njegove glave, nato pa mu vodo zlivajo na obraz, kar ustvari občutek utapljanja. Kalida Šejka Mohameda naj bi s to metodo mučili kar 183-krat, psihološke posledice takšnega mučenja pa so lahko trajne.

Ker je Kalid Šejk Mohamed po izobrazbi strojni inženir - leta 1986 je diplomiral na univerzi v Severni Karolini -, je v ujetništvu izrazil nenavadno prošnjo: "Ali bi mu dovolili, da bi sestavil sesalnik?" In odgovor iz sedeža Cie v Langleyju v ameriški zvezni državi Virginija je bil: "Da."

Glede na to, da je Šejk Mohamed Cii priznal, da je "od A do Ž" odgovoren za napade, ki so leta 2001 zahtevali 2.973 življenj, je zdaj glavna naloga, da zapornik ostane priseben. Posledice vodnega deskanja in "drugih zasliševalnih tehnik", ki jim je bil Šejk Mohamed podvržen po ujetju leta 2003 v Pakistanu, so za marsikoga uničujoče.

Da bi Mohameda vrnili v stanje, ki bi se približalo oznaki ‘normalno’, so se v Cii trudili z različnimi metodami, med njimi je bila tudi ta, da so mu odobrili sestaviti sesalnik, pri čemer si je pomagal z načrti, ki jih je dobil na spletu. Druga metoda je bila čokolada Snickers, ki so mu jo dajali za nagrado, ko je izdal kakšno podrobnost o delovanju Al Kaide. Glavni načrtovalec terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001 naj bi bil tudi velik ljubitelj mladinske zbirke knjige o Harryju Potterju, še piše Independent.