Ruski predsednik Vladimir Putin je Zahod v zadnjih mesecih večkrat vznemiril z retoriko in potezami, ki spominjajo na hladno vojno. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je Zahod v zadnjih mesecih večkrat vznemiril z retoriko in potezami, ki spominjajo na hladno vojno. Foto: EPA

Rusija ima še vedno nekatere vrste tehnologije, ki je Zahod nima. Če bodo najnovejši zračni obrambni sistemi našli svojo pot iz nekdanje Sovjetske zveze v države, kot je npr. Iran, bi to lahko imelo velik vpliv.

Peter Felstead, urednik revije Jane's Defence Weekly
Topoljev TU-95
Topoljev Tu-95, ki ga je Nato poimenoval Medved, je bil najbolj uspešen sovjetski bombnik v času hladne vojne.

Čemur smo priča zdaj, močno spominja na Sovjetsko zvezo. Na zunaj se zdi Rusija zelo močna, še posebej na področju energetike, navznoter pa ni – prepad med bogatimi in revnimi se veča, razmere na podeželju so strašne.

Analitik Jevgenij Benderski
Ruski vojaki
Nekdaj mogočna ruska vojska je po koncu hladne vojne trpela zaradi pomanjkanja financiranja, pod predsednikom Putinom pa so se zanjo ponovno začeli boljši časi. Foto: EPA

Maja letos je preizkušala medcelinski balistični raketni sistem. Raketa je po uradnih podatkih z enega konca Rusije na drugega priletela v manj kot pol ure. Znova so vzleteli ruski bombniki, ki lahko nosijo jedrsko orožje. Julija sta dva topoljeva 95 zašla južno s svoje rutinske poti nedaleč od norveške obale in se usmerila proti Škotski. Nasproti sta jima poletala dva RAF-ova lovca tornado. Avgusta sta na tisočkilometrsko pot čez Tihi ocean proti ameriškemu oporišču Guam, kjer je mornarica ZDA imela vaje, poleteli dve ruski letali. To močno spominja na hladno vojno, ko so ruski bombniki pogosto leteli blizu Natovega zračnega prostora, na kar je Severnoatlantska zveza odgovorila s svojimi lovci.

Rusija je napovedala, da bo spet vzpostavila svojo navzočnost v Sredozemlju in za to najverjetneje uporabljala sirska pristanišča. Ko sta dve ruski podmornici na dno arktičnega morja zapičili rusko zastavo, pa je bil to več kot jasen znak, da se Moskva ni odpovedala svojim ozemeljskim apetitom po Severnem ledenem morju.

Nekdanja Rdeča armada se spet opremlja, stroški za obrambo pa se v Rusiji večajo za od 20 do 40 odstotkov na leto odkar je leta 2000 prišel v Kremelj Vladimir Putin. Čeprav je res, da je bila ruska vojska v 90. letih 20. stoletja v zelo slabem stanju.

Ali bi se Zahod moral bati?
"Na splošno je ruska vojaška moč za več kot polovico manjša v primerjavi z vojaško močjo Sovjetske zveze," je prepričan Peter Felstead, urednik revije Jane's Defence Weekly. "Spet leteči bombniki so bolj stvar ugleda in diplomatsko sporočilo kot pa resnično vojaško stanje." Ameriško zunanje ministrstvo je ponoven prihod bombnikov označilo za rusko jemanje "starih letal iz naftalina" - nelaskava primerjava z hrbtenico moskovske flote, turbopropelerskim topoljevom 95, ki je prvič letel leta 1952.

"Zahodu ni treba biti preveč zaskrbljen. Večina izdelkov ruske vojaške industrije je namenjenih za izvoz, le malo jih je namenjenih domačemu trgu", meni upokojeni polkovnik Christopher Langton z Mednarodnega inštituta za strateške študije (International Institute for Strategic Studies - IISS) v Londonu.

Leta zanemarjanja
Podatki IISS-a kažejo, da je večina tankov ruske vojske močno zastarelih, še iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Ruska mornarica ima, potem ko so v 90. letih 20. stoletja odpovedali naročilo in prodali pet letalonosilk Kitajski in Indiji, le eno delujočo letalonosilko. Kljub obljubam, da bo Rusija spet opremila svojo vojsko, analitiki pravijo, da novo, visokotehnološko različico obstoječega orožja še vedno najprej pograbijo v tujini, preden jo začnejo uporabljati doma. "Prvi kupec moderniziranega lovca MiG-29 je Jemen, drugi pa Eritreja," je povedal Ruslan Puhov, direktor Centra za analizo strategij in tehnologij v Moskvi.

Strokovnjaki za obrambo pravijo, da z izjemo Moskvinih strateških jedrskih sil, ki so jih v 90. letih razmeroma dobro financirali, mora večina vojske premagati leta zapostavljanja.

Rusija je začela osemletni, 189 milijard vreden program, po katerem bo do leta 2015 nadomestila skoraj polovico obstoječe vojaške opreme, med drugim tudi z modernimi raketami topol-M, z letali z raketami, motornimi vozili in ladjami. A nekateri strokovnjaki so prepričani, da so velike vsote denarja, namenjenega obrambi, le krinka za pomanjkljivosti na drugih področjih kot je npr. pomanjkanje kakovostne vojaške delavne sile in notranje težave v državi. "Čemur smo priča zdaj, močno spominja na Sovjetsko zvezo. Na zunaj se zdi Rusija zelo močna, še posebej na področju energetike, navznoter pa ni – prepad med bogatimi in revnimi se veča, razmere na podeželju so strašne", je stanje današnje Rusije opisal analitik Jevgenij Benderski.

Pogled proti volitvam
Nekateri politični in obrambni analitiki menijo, da je visokozveneča Putinova retorika namenjena volivcem, ki se bodo decembra podali na parlamentarne, marca prihodnje leto pa še na predsedniške volitve. Ruse in preostali svet naj bi prepričali, da je Rusija spet postala velesila.

Kremelj trdi, da obnova ruske vojske ne bi smela skrbeti nikogar. Ruski obrambni proračun za 2007/8 je za polovico manjši od obrambnega proračuna Velike Britanije in desetkrat manjši od zneska, ki ga obrambi namenjajo ZDA. "Sprememba v deležu proračuna, ki ga Rusija nameni obrambi, je nepomembna v primerjavi z vojaškim proračunom ZDA ali Velike Britanije. Dolgo časa smo vojaškim programom namenjali zelo malo /.../, in to moramo seveda nadomestiti. Vse se postopoma normalizira", je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Felstead meni, da Zahodu največjega glavobola ne bodo povzročale ruske oborožene sile, ampak nekatere ruski čezmorski kupci orožjav, kot so Iran, Venezuela in Sirija. "Rusija ima še vedno nekatere vrste tehnologije, ki je Zahod nima. Če bodo najnovejši zračni obrambni sistemi našli svojo pot iz nekdanje Sovjetske zveze v države, kot je npr. Iran, bi to lahko imelo velik vpliv," pojasnjuje urednik revije.

T. V.

Rusija ima še vedno nekatere vrste tehnologije, ki je Zahod nima. Če bodo najnovejši zračni obrambni sistemi našli svojo pot iz nekdanje Sovjetske zveze v države, kot je npr. Iran, bi to lahko imelo velik vpliv.

Peter Felstead, urednik revije Jane's Defence Weekly

Čemur smo priča zdaj, močno spominja na Sovjetsko zvezo. Na zunaj se zdi Rusija zelo močna, še posebej na področju energetike, navznoter pa ni – prepad med bogatimi in revnimi se veča, razmere na podeželju so strašne.

Analitik Jevgenij Benderski