Premier Justin Trudeau se je že dolgo zavzemal za prepoved polavtomatskega orožja. Foto: Reuters
Premier Justin Trudeau se je že dolgo zavzemal za prepoved polavtomatskega orožja. Foto: Reuters

Prepoved zajema kar 1500 različnih modelov pušk, ki spadajo v širšo kategorijo "napadalnega" orožja. Gre večinoma za polavtomatske puške, kot je znameniti AR-15, priljubljen med ameriškimi množičnimi morilci.

"Te puške so bile zasnovane z enim samim namenom – ubiti čim več ljudi v čim krajšem času. Zanje ni mesta v Kanadi," je ob napovedi dejal Trudeau. "Nakup, prodaja, transport, uvoz in uporaba polavtomatskega orožja v tej državi od zdaj niso več dovoljeni. Ukrep začne veljati nemudoma."

Sorodna novica Morilca bi lahko vodilo ljubosumje ali jeza na nekdanjo ženo

Omenjeni pokol je v 13 urah in na kar 16 lokacijah v noči z 18. na 19. april v mestecu Portapique v Novi Škotski izvedel premožni zobni tehnik Gabriel Wortman.

51-letni Wortman je, oblečen v policijsko uniformo in opremljen z dvema polavtomatskima puškama, ustrelil 22 ljudi. Motiv naj bi bil ljubosumje – najprej se je na neki zabavi sprl s svojim dekletom, doma pa jo je fizično napadel. Ona je zbežala, on pa je požgal lastno hišo, se nato vrnil na zabavo in začel streljati. Strelski pokol je nadaljeval v sosednjih hišah.

Najhujši tovrstni zločin v zgodovini Kanade je okrepil pozive k ukrepom proti orožju.

Trudeau pohitel z ukrepom

Trudeaujeva vlada je sicer že pred pokolom nameravala dati v parlamentarni postopek nov zakon glede tega, kot kaže, pa je Trudeau pohitel z ukrepom, ki ga je lahko sprejel sam brez parlamenta.

Strelski pokol je trajal kar 13 ur. Foto: AP
Strelski pokol je trajal kar 13 ur. Foto: AP

V nasprotju s svojimi konservativnimi političnimi kolegi v sosednjih ZDA je Trudeau poudaril, da molitve in dobre želje za pokojnimi niso dovolj.

"Za ulov srne ne potrebuješ AR-15," je Trudeau zavrnil ugovore zagovornikov orožja, da so v bistvu večinoma le športniki in lovci.

Kanadska vlada že obstoječim lastnikom sicer orožja ne bo zaplenila, napoveduje pa Trudeau zakon, po katerem bo tistim, ki so se ga pripravljeni odpovedati, ponudila odkup. Poleg tega Trudeaujev ukrep predvideva prehodno obdobje dveh let.

Konservativna opozicija je Trudeauja obtožila, da izkorišča čustva prebivalstva za uveljavljanje "levičarske agende".