Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj morilca ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj morilca ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave. Foto: Reuters

"Precej prepričani smo, da smo odkrili vsa prizorišča zločinov," je v ponedeljek dejal glavni nadzornik kraljeve kanadske konjeniške policije v kanadski provinci Nova Škotska Chris Leather. Ob tem je pojasnil, da so bila nekatera prizorišča zažgana, med njimi hiše, zato je oteženo iskanje morebitnih novih žrtev. "Verjamemo, da je mogoče, da so v objektih, ki so požgani do tal, še žrtve."

Sorodna novica Napadalec v strelskem pohodu ubil najmanj 19 ljudi

Največji pokol v zgodovini Kanade je v soboto zvečer in ponoči izvedel 51-letni proizvajalec zobnih protez Gabriel Wortman. Prvo prizorišče več kot 12 ur trajajočega napada je bil podeželski kraj Portapique.

Policijska komisarka Brenda Lucki je v ponedeljek novinarjem povedala, da bo preiskava zelo dolga in zahtevna, osumljenec pa pred napadom ni bil znan policiji.

Wortmana so po več kot 12-urnem lovu aretirali na bencinski črpalki v predmestju Halifaxa, glavnem mestu Nove Škotske. Policija je kmalu sporočila, da je napadalec mrtev, pri čemer pa ni potrdila poročanja kanadske televizije CTV, da ga je ubila policija. Sosedje pravijo, da je bil sicer poslovno uspešen, bil je milijonar, vendar nagnjen k alkoholu in bolestno ljubosumen. Wortman naj bi bil navdušen nad konjeniško policijo in njenimi rdečimi uniformami že od srednje šole naprej. Doma naj bi imel veliko zbirko policijskih spominkov in nekaj popravljenih policijskih vozil.

Kot smo že poročali, je bil Wortman oblečen v policista, svoje vozilo pa je predelal tako, da je spominjalo na vozilo kraljevske kanadske konjeniške policije, kar mu je olajšalo premikanje. Policija je v premeru 50 kilometrov od prizorišča prvega zločina odkrila še 16 lokacij. Najmanj pet objektov je Wortman zažgal, med njimi lastno hišo in stanovanjske hiše, v katere so se po navodilih policije zaradi novega koronavirusa zaklenili ljudje v okolici strelskega pohoda.

Poklon žrtvam. Foto: Reuters
Poklon žrtvam. Foto: Reuters

Vdiral je v objekte in ustavljal vozila na cesti ter pobijal. Vmes se je s svojim vozilom v njegovo zaletela policistka Heidi Stevenson, vendar ne dovolj silovito, saj ga ni poškodovala. Ustrelil jo je v prsi, izvlekel iz avtomobila in jo nato pred pričami usmrtil s strelom v glavo, potem pa pokol nadaljeval z njenim vozilom. Med ranjenimi je še en policist.

V kot so ga spravili na bencinski črpalki blizu Halifaxa in ga po poročanju kanadskih in ameriških medijev ubili, česar policija ni potrdila.

Med žrtvami so tudi dve uslužbenki domov za ostarele, učiteljica, pred očmi otrok pa je ubil tudi očeta in mater.

Kot je povedal kanadski premier Justin Trudeau, so se umori zgodili v "majhnih mestih: Portapiquu, Truru, Milfordu in Enfieldu, krajih, kjer imajo ljudje globoke korenine, krajih, kjer ljudje poznajo svoje sosede in se med seboj pazijo. Zdaj te skupnosti žalujejo in Kanada žaluje z njimi."

Trudeau bi zaostril zakonodajo?

Premier je tudi napovedal, da bo njegova vlada v parlamentarno proceduro poslala predlog zakona za zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk, ki so priljubljeno sredstvo za pobijanje množičnih morilcev v ZDA.

Zadnji tovrstni pokol se je v Kanadi zgodil leta 1989, ko je strelec na politehniški fakulteti pobil 14 žensk in si na koncu sodil sam.