To je bila četrta skupina otrok in žensk, ki jih je Kanada repatriirala iz taborišča za razseljene osebe na severovzhodu Sirije.

Zahodne vlade se spopadajo s kritikami, ker ne sprejemajo nazaj svojih državljanov. Na tisoče tujih žensk in otrok ostaja v prenatrpanih taboriščih za razseljene osebe na severovzhodu Sirije pod kurdsko upravo.

Kanadsko zvezno sodišče je 21. januarja vladi odredilo repatriacijo 23 državljanov, od tega 19 žensk in otrok, iz taborišč Roj in Al-Hol, pri čemer ni določilo datuma. Kanadska vlada je družinske člane IS-ja do zdaj obravnavala od primera do primera.

"Dokler bodo razmere dopuščale, bomo nadaljevali delo," je sporočilo kanadsko ministrstvo za zunanje zadeve. "Ponovno poudarjamo, da je resno kaznivo dejanje, če kdo zapusti Kanado, da bi zavestno podpiral teroristično skupino, in da se bodo tisti, ki se bodo ukvarjali s temi dejavnostmi, soočili z zakonodajo," dodaja ministrstvo.

V sirskih taboriščih je od poraza IS-ja marca 2019 ostalo 42.400 odraslih oseb in otrok iz tujine. Med njimi je približno 30 kanadskih državljanov, od tega deset otrok, je januarja sporočila skupina Human Rights Watch.

Prejšnji mesec je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pozval k hitri repatriaciji tujcev, zaprtih v zloglasnem sirskem taborišču Al-Hol, v katerem živi več kot 50.000 ljudi, od tega skoraj polovica otrok.

Marca je taborišča obiskal vodja ameriškega centralnega poveljstva, general Michael Kurilla, ki je dejal, da taborišča ne predstavljajo le žarišča človeškega trpljenja, temveč tudi trajno varnostno tveganje, saj več kot 30.000 otrokom, ki so nastanjeni v njih, vsak dan grozi indoktrinacija IS-ja.