Kohl je rojstni dan praznoval v zasebnem krogu v svoji hiši v Ludwigshafnu. Foto: EPA
Kohl je rojstni dan praznoval v zasebnem krogu v svoji hiši v Ludwigshafnu. Foto: EPA
Mihail Gorbačov, George Bush in Helmut Kohl
Nekdanji sovjetski, ameriški in nemški voditelj so pomembno zaznamovali konec hladne vojne. Foto: EPA

Helmut Kohl je bil na čelu nemške vlade kar 16 let, od leta 1982 do leta 1998, in je pomembno zaznamoval čas, ko se je končala hladna vojna in je padla železna zavesa, ki ni delila samo Nemčije, ampak vso Evropo.

Zdajšnja kanclerka Angela Merkel se je v čestitki ob visokem jubileju Kohlu zahvalila za njegovo vlogo pri združitvi Nemčije. "Zaradi vaše strastne osebne predanosti in trdnega prepričanja v združeno, svobodno prihodnost Nemčije in Evrope ste eden izmed pionirjev mirne ponovne združitve Nemčije in eden glavnih motorjev evropske integracije," je v čestitki zapisala Merklova.

Merklova, ki jo je Kohl klical "moja deklica", je poudarila, da bi brez Kohlove odločnosti življenja milijonov ljudi iz Vzhodne Nemčije ubrala povsem drugačno pot, medtem ko je nemški predsednik Horst Köhler prepričan, da je bil Kohl zmožen vse politične mojstrovine tudi zato, ker je iz katastrof 20. stoletja znal potegniti prave nauke.

V tujini bolj cenjen kot doma
Kohlovo vladavino je proti koncu zaznamovala afera z nezakonitimi finančnimi prispevki za njegovo Krščansko demokratsko unijo, ki še danes ni povsem pojasnjena in zaradi katere se je tudi umaknil iz političnega življenja. Takrat sta se od njega odmaknili stranka in tudi prihodnja kanclerka Merklova.

Sam Kohl je trdil, da je bil žrtev politične zarote in medijev, vseeno pa ga danes v domovini le redki postavljajo za zgled za razliko od evropske in svetovne javnosti, pravi dopisnik RTV Slovenija iz Berlina Boštjan Anžin. Nekdanjemu kanclerju očitajo, da se je proti koncu vladavine ukvarjal le še s tem, kako ostati na oblasti, da ni nikoli dobro sprejemal kritik in da so ga družbene spremembe prehitele.

Uradna slovesnost ob praznovanju Kohlovega rojstnega dne bo 5. maja v Ludwigshafnu, kjer živi "združitelj" Nemčij in kamor naj bi prišlo več kot tisoč ljudi, med njimi tudi številni visoki tuji državniki.