Vrhunec slovesnosti ob padcu berlinskega zidu bo 9. novembra v Berlinu. Foto: Reuters
Vrhunec slovesnosti ob padcu berlinskega zidu bo 9. novembra v Berlinu. Foto: Reuters

George Bush starejši, Mihail Gorbačov in Helmut Kohl, ki veljajo za ključne osebnosti prelomnega leta 1989, so se pred 20. obletnico padca berlinskega zidu udeležili slovesnosti v nemški prestolnici. Prireditve z naslovom "Padec zidu in združitev - zmaga svobode" sta se udeležila tudi zdajšnja nemška kanclerka Angela Merkel in nemški predsednik Horst Köhler, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem trem voditeljem.

Kohl se je spomnil zaslug nekdanjih partnerjev, Busha in Gorbačova, ki sta pripomogla k padcu zidu in ponovni združitvi Nemčije. Po njegovem mnenju je bilo sodelovanje z Bushem in Gorbačovom v tistem času "sreča", ob tem pa je izrazil tudi zadovoljstvo, da je zaupanje med temi tremi državami v preteklih letih naraslo.

"Imam vse razloge, da sem pri vseh težavah ponosen. Nimam ničesar boljšega, na kar bi lahko bil ponosen, kot je nemški narod," je dejal Kohl in dodal, da so Nemci svojo enotnost "dosegli skupaj, pogumno in miroljubno", kar ni bilo tako samoumevno.

"Bili ste veliki možje"
Köhler je ob zahvali vsem trem voditeljem dejal, da so bili veliki možje. "Države potrebujejo domoljube, ki spoštujejo tudi druge države," je dejal Köhler. "Zahvaljujem se vam v imenu Nemcev in - mislim, da lahko tako rečem - v imenu vseh drugih držav," je še dejal nemški predsednik, ki se je ob tem zavzel za krepitev dialoga med Evropsko unijo in Rusijo.

78-letni Gorbačov, 85-letni Bush in 79-letni Kohl so med najpomembnejšimi osebnostmi leta 1989, ki je 9. novembra prineslo padec berlinskega zidu, simbola železne zavese, in tudi padec komunizma.

Od nekdanjih voditeljev štirih takrat najmočnejših držav, ZDA, Sovjetske
zveze, Francije in Velike Britanije, sta v Berlinu manjkala le pokojni nekdanji francoski predsednik Francois Mitterand in nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher.