Avstrijski volivci so največ glasov podarili socialdemokratski stranki. Foto: EPA
Avstrijski volivci so največ glasov podarili socialdemokratski stranki. Foto: EPA
Wolfgang Schűssel
Wolfgang Schüssel je svojemu tekmecu že čestital, nad izidi pa ni navdušen. Foto: Reuters
Jörg Haider
Jörgu Haiderju je nepričakovano uspelo priti v parlament. Foto: EPA

Po 98 odstotkih preštetih glasov je stranka SPÖ Alfreda Gusenbaurja zbrala 35,7 odstotka glasov. Ljudska stranka ÖVP dosedanjega premierja Wolfganga Schüssla je prejela 34,2 odstotka glasov, kar je veliko razočaranje za stranko, ki je pričakovala zmago na volitvah. Schüssel je dejal, da vse kaže na zmago socialdemokratov in je Gusenbauerju že čestital.

Na tretje mesto so se uvrstili FPÖ oz. svobodnjaki, ki so dobili 11,2 odstotka glasov, Zeleni pa so z 10,5 odstotka na četrtem mestu. Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije je s 4,2 odstotka dobljenih glasov doseglo zadosten prag za vstop v parlament, to pa ni uspelo Martinovi listi, ki je prejela 2,8 odstotka glasov.

Spremenjena sestava parlamenta
Na podlagi prvih delnih uradnih izidov, ki jih je volilna komisija objavila v nedeljo malo po 19.30, bodo imeli socialni demokrati v 183-članskem parlamentu 68 sedežev, Schüsslova ljudska stranka 66, svobodnjaki 21 sedežev in Zeleni 20 sedežev. Zadnjih osem sedežev bodo zasedali poslanci Haiderjeve stranke.

Pred štirimi leti je Schüsslov ÖVP podprlo 42 odstotkov volivcev, letošnji izidi pa so za dosedanjega kanclerja veliko razočaranje. Tudi podpora socialdemokratski stranki se je zmanjšala za malo manj kot odstotek, podpora skrajni desnici pa se je okrepila, saj sta svobodnjaška in Haiderjeva stranka skupaj zbrali slabih 15 odstotkov

Ker sta obe veliki stranki nekaj izgubili, je najverjetneje, da bo Avstrija dobila veliko koalicijo, saj je to edina možnost, da se vlada oblikuje le iz dveh strank in ima potrebno večino.

Javnomnenjske raziskave drugačne


Javnomnenjske raziskave pred volitvami so kazale, da ima največ možnosti za zmago vladajoča Ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla, le z nekaj odstotki razlike pa so ji sledili socialdemokrati (SPÖ). Za tretje mesto so se potegovali svobodnjaki in Zeleni.

Schüssel je pred volitvami obljubljal nadaljnji trud za blaginjo in znižanje davkov, medtem ko so ga socialdemokrati obtožili, da je v zadnjih letih spodbudil narašanje socialnih razlik med prebivalstvom. Svobodnjaki in Zavezništvo za prihodnost Avstrije se zavzema za množični izgon tujcev, ki so jih pogosto označevali za kriminalce in izkoriščevalce socialnih ugodnosti.