Malezija naj bi z ukrepom skušala vzdrževati enotnost. Foto: EPA
Malezija naj bi z ukrepom skušala vzdrževati enotnost. Foto: EPA

Ukrep naj bi bil namenjen ohranjanju enotnosti in miru med večinoma muslimanskimi državljani. Pred danskim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju je okoli 3.000 protestnikov jezno vzklikalo gesla proti Danski in Izraelu.

Jezni muslimani so protestirali tudi v Keniji, kjer je policija streljala na večstoglavo množico in enega protestnika ranila. Policija je zaustavila protestnike, ki so se skušali prebiti do danskega veleposlaništva.

Švedska vlada je izrazila zaskrbljenost zaradi objave spornih karikatur v časopisu neke manjše desničarske stranke, ki nasprotuje priseljencem. Oblasti se bojijo, da bi lahko karikature povzročile podobne težave kot na Danskem, kjer jih je prvi objavil časnik Jyillands-Posten.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je v četrtek kritiziral medije, ki so znova objavili sporne Mohamedove karikature. Opozoril je, da se s tem priliva olje na ogenj. Muslimanske protestnike je pozval, naj se odpovejo nasilju.

Sicer so se po svetu tudi v četrtek nadaljevali protesti proti objavi omenjenih karikatur v muslimanskem svetu. Samo v Bejrutu naj bi se zbralo okoli pol milijona ljudi.