Skupno kosilo bi moralo trajati eno uro, zavleklo pa se je v dve uri in pol. Foto: EPA
Skupno kosilo bi moralo trajati eno uro, zavleklo pa se je v dve uri in pol. Foto: EPA
Skupno kosilo v Beli hiši
Kosilo naj bi potekalo v sproščenem vzdušju. Foto: EPA

Za srečanje so se dogovorili po napetostih, ki so se v zadnjih dneh pojavile med Hamidom Karzajem in Pervezom Mušarafom. Tesna ameriška zaveznika sta drug drugega javno obtoževala, da ne naredita dovolj za boj proti skrajnežem, ki so letos močno okrepili napade v Afganistanu.

Karzaj meni, da se skrajneži skrivajo in urijo v sosednjem Pakistanu ter od tam izvajajo napade čez mejo, kar pa Mušaraf odločno zavrača. Po Karzajevem mnenju se tudi vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden in vodja talibanov mula Omar nahajata v Pakistanu, Mušaraf pa trdi, da sta v Afganistanu. Obveščevalne službe sicer trdijo, da se bin Laden skriva na odročnem obmejnem predelu med Afganistanom in Pakistanom.

Na skupnem kosilu v Beli hiši, kjer sta se pridružila tudi ameriški podpredsednik Dick Cheney in državna sekretarka Condoleezza Rice, so se vsi strinjali, da je treba še bolj usklajevati boj proti teroristom in vložiti skupne napore za boljšo prihodnost Afganistancev in Pakistancev. Oba voditelja je Bush označil za osebna prijatelja in poudaril skupne izzive v boju proti skrajnežem.