Množico na polnem stadionu je po streljanju zajela panika. Foto: Reuters
Množico na polnem stadionu je po streljanju zajela panika. Foto: Reuters
Tuji vojaki v Afganistanu
Velikokrat se samomorilci za napad odločijo iz jeze zaradi navzočnosti tujih čet v državi. Foto: EPA

Varnostniki so Karzaja, ki je v preteklih letih preživel že več poskusov atentata, takoj odpeljali na varno. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Zahir Azimi je sporočil, da so zunaj stadiona odjeknili opozorili streli, vendar ni sporočil, kdo je streljal in komu so bili namenjeni. Najprej je vladni predstavnik razburjeni množici dejal, da je zvok, podoben strelom, povzročilo kamenje, ki so ga metali razjarjeni Afganistanci, ki so želeli vstopiti na stadion.

Na stadionu je potekala slovesnost ob 6. obletnici smrti Ahmada Šaha Mahmuda, vodje protitalibanskega zavezništva, ki je umrl v samomorilskem napadu pripadnika Al Kaide. To je bil prvi samomorilski napad v državi.

Večina samomorilcev so tujci
Več kot 80 odstotkov samomorilskih napadov v državi izvedejo tujci, ki jih izurijo talibani, pravi poročilo Združenih narodov, ki povzema podatke talibanskih poveljnikov. Največ jih prihaja iz Pakistana in drugih arabskih držav. V zadnjih dveh letih ugotavljajo velik porast samomorilskih napadov, lani jih je bilo 123, letos do konca avgusta 103. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je v samomorilskih napadih umrlo 193 ljudi, od tega največ, 121, civilistov, poleg njih pa 62 pripadnikov varnostnih sil in deset tujcev.

Po podatkih ZN-a je profil samomorilskega napadalca v Afganistanu precej drugačen kot drugod: večina je revnih ali celo sirot in slabo izobraženih, ki so odrasli v madrasah v Pakistanu, mnogi so odvisni od opija. Med njimi ni žensk, nikoli pa vnaprej ne sporočajo svojih namenov, zato velikokrat tudi njihove lastne družine ne vedo, da so umrli.

Zaupanje Afganistancev v oblast se zaradi vse številnejših napadov zmanjšuje, raziskave pa kažejo, da le malo državljanov, nekaj več kot desetina, meni, da so tovrstni napadi upravičeni.

K. T.