Mušaraf poziva Indijo, naj pomaga Pakistanu v boju proti naraščajočemu nasilju. Foto: EPA
Mušaraf poziva Indijo, naj pomaga Pakistanu v boju proti naraščajočemu nasilju. Foto: EPA
Po terorističnih napadih v Mumbaju, za katere so bili odgovorni Pakistanci, so se odnosi med državam močno poslabšali. Foto: EPA
Napad na šrilanško ekipo v kriketu je naletel na ostre obsodbe z vseh koncev sveta. Foto: EPA

Odnosi med državama so napeti vse od leta 1947, ko sta se na krvav način oblikovali obe državi. Mušaraf, ki se je na položaj predsednika Pakistana povzpel z vojaškim udarom leta 1999, lani pa se je vdal številnim pritiskom in odstopil, je v Indijo prišel kot "mož za mir." Njegov prihod so zbrani pričakali dokaj zadržani, ob koncu njegove nastopa pa so ga nagradili s stoječimi ovacijami, piše Wall Street Journal.

Seveda se med nastopom ni mogel izogniti skorajda najbolj v oči bodečemu vprašanju: kako izboljšati enega najbolj nevarnih odnosov na svetu: med Indijo in Pakistanom. Z jedrskim orožjem oborožena Indija in Pakistan imata na plečih težko breme preteklosti, ki vključuje tudi tri vojne, zdajšnji odnosi pa so postali še posebej napeti po novembrskih terorističnih bombnih napadih v Mumbaju, za katere so bili odgovorni Pakistanci.

Preteklost je treba pokopati
Mušaraf je svoje misli osredinil na prihodnost:
govoril je o pokopu preteklosti in skupnem sodelovanju pri reševanju perečih vprašanj, na katere odgovore iščeta obe državi. "Drug drugemu smo prizadejali dovolj škode. Zdaj bi se morali potruditi za mir, z enakim žarom kot smo se nekdaj bojevali drug proti drugemu," je spravljivo dejal Mušaraf, daleč od podobe v vojaško uniformo oblečenega predsednika.

Pakistan v primežu nasilja
To je bil njegov prvi obisk Indije po sestopu z oblasti, zanj pa se je odločil v zelo občutljivem času. Pakistan pod vodstvom Mušarafovega naslednika, Asifa Ali Zardarija, se spopada s številnimi težavami: naraščajočim nasiljem, težkimi gospodarskimi razmerami in povrhu vsega še zelo aktivno opozicijo. Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi nestabilnosti Pakistana, ki postavlja pod vprašaj stabilnost celotnega območja. V prvi vrsti dogajanje v Pakistanu najbolj spremlja Indija. "Z obžalovanjem moram reči, da ne vemo, kdo ima v Indiji nadzor: ali je to vojska ali predsednik ali vlada," je dejal indijski notranji minister Palaniapan Čidambaram.

V novembrskih terorističnih napadih na indijsko finančno prestolnico Mumbaj, ki jih je izvedlo deset skrajnežev, je umrlo 179 ljudi. New Delhi je vseskozi vztrajal, da so se napadalci za svoje dejanje pripravljali v sosednjem Pakistanu, ki je to sprva zanikal, pozneje pa le priznal. Podobnih incidentov je v zadnjih mesecih čedalje več: v začetku tega tedna so v Pakistanu neznanci streljali na avtobus, ki je na pripravljalno tekmo peljal šrilanško ekipo kriketa. Ubitih je bilo najmanj osem ljudi.

Na vprašanje o vlogi pakistanske vojske in tajnih služb v boju proti islamskim skrajnežem je Mušaraf izmikajoče odgovoril, da obstajajo številni dokazi o dejavnostih indijskih vohunov, ki pomagajo Pakistancem, ki ne podpirajo vlade. Vse od sestopa oblasti se je Mušaraf držal v ozadju: le redko se je pojavljal v javnosti, izogibal pa se je tudi kritikam trenutnih oblasti. Na v celoti zaseben obisk v Indijo se je odpravil kljub številnim opozorilom, da so strasti med državama preveč razvnete.

K. T.