Za izpustitev Raifa Badavija so se zavzele številne človekoljubne organizacije po vsem svetu, kar Savdski Arabiji ni bilo všeč. Foto: Reuters
Za izpustitev Raifa Badavija so se zavzele številne človekoljubne organizacije po vsem svetu, kar Savdski Arabiji ni bilo všeč. Foto: Reuters
Ensaf Haidar
Badavijeva žena Ensaf Haidar je povedala, da je tokratna odločitev sodišča dokončna. Foto: EPA

Savdske oblasti so se za revizijo Badavijeve kazni odločile zaradi mednarodnega pritiska na državo, saj si za njegovo izpustitev iz zapora prizadevajo številne mednarodne vladne in nevladne organizacije. Zdaj je vrhovno sodišče odločilo, da kazen potrdijo, na le-to pa pritožba ni več mogoča. "To je dokončna odločitev, ki je nepreklicna," je za agencijo AFP povedala Badavijeva žena Ensaf Haidar, ki je trenutno v Kanadi.

Badavija tako čaka desetletna zaporna kazen in 1.000 udarcev z bičem. Badavijeva družina in človekoljubne organizacije opozarjajo, da lahko bloger, če bo res prejel namenjene udarce, umre.

Marca letos je sicer Savdska Arabija izrazila začudenje in osuplost nad mednarodnim ogorčenjem in kritiko kazni, ki so jo naložili Badaviju. Ob tem je savdsko zunanje ministrstvo v javnost poslalo izjavo, v kateri so zapisali, da zavračajo kakršno koli vmešavanje v notranje zadeve Savdske Arabije.

V zaporu zaradi pozivov k zaščiti človekovih pravic
Raif Badavi je v zaporu od junija 2012, ker je ustanovil mrežo somišljenikov, ki se v tej fevdalni teokraciji, ki ji vlada številna kraljeva družina, zavzemajo za človekove pravice. Svoja razmišljanja je objavljal na blogu z naslovom Free Saudi Liberals, pred aretacijo pa je razglasil "dan liberalizma" in pozval h koncu verskega vpliva na življenje v Savdski Arabiji, konservativni monarhiji. Aretirali in obsodili so ga, ker je "po elektronskih medijev žalil islam".

Savdsko sodišče je Badavija prvič obsodilo julija 2013, ko mu je dosodilo dobrih sedem let zaporne kazni in 600 udarcev. Kasneje je prizivno sodišče sodbo razveljavilo in zahtevalo ponovno sojenje, ki se je maja lani končalo s strožjo kaznijo – Badavija so zaradi razžalitve islama obsodili na deset let zapora, 1.000 udarcev (50 vsak teden) in 190.000 evrov globe. Prvič so ga prebičali v začetku januarja pred množico ljudi pred mošejo Al Džafali v mestu Džeda, kasneje pa so bičanja zaradi zapornikovega slabega zdravstvenega stanja, saj je zdravnik ocenil, da novega bičanja ne bi preživel, vsak teden prelagali.

Decembra lani je Badaviju grozilo tudi, da bi ga obtožili verskega odpadništva, za kar je v Savdski Arabiji zagrožena smrtna kazen, ker je na Facebooku všečkal stran "Arabski kristjani", a mu je uspelo sodišče prepričati, da je musliman, zato so tožbo opustili.