Najbolj je na udaru Ekonomska fakulteta. Foto: www.24sata.hr
Najbolj je na udaru Ekonomska fakulteta. Foto: www.24sata.hr
Preiskovalci so zasegli cele škatle dokaznega materiala. Foto: www.24sata.hr
Rektor Bjeliš naj bi bil o akciji obveščen. Foto: HRT
Afera z izpiti in diplomami na Hrvaškem

Na zaslišanja so privedli še približno 60 ljudi, policija pa je za danes popoldne napovedala novinarsko konferenco, na kateri bo predstavila najnovejše informacije.

Ivo Sanader: "Polna podpora vlade vsem institucijam prave države - to je del protikorupcijske kampanje, ki jo vodimo že nekaj let."

Koliko od včeraj privedenih na policijsko postajo bo tudi na koncu osumljenih, bo znano po koncu preiskave. Policija ima pravico zadržati osumljence 48 ur, nato pa jih mora izpustiti ali pa proti njim vložiti kazensko prijavo.

2.000 evrov za izpit, 9.000 evrov za vpis
V največjem škandalu, ki pretresa zagrebško univerzo od njene ustanovitve leta 1669, je policija med drugimi privedla 21 profesorjev in tri asistente. Številni študenti so se ob tem že postavili v bran prijetim učiteljem, češ da so "super". Skupno policija obravnava 95 ljudi, za katere sumijo, da so jemali podkupnine za vpis ali opravljanje izpitov.

Po navedbah nekaterih študentov je bila cena od 400 do 2.000 evrov za pozitivno oceno izpita, za vpis na fakulteto pa je cena znašala 9.000 evrov. Najbolj sta bila na udaru Ekonomska in Prometna fakulteta, korupcijo pa sumijo tudi na Strojni in gradbeni ter na eni visoki šoli.

Rektor ne bo odstopil
Medtem je rektor Zagrebške univerze Aleksa Bjeliš napovedal, da bi afera lahko imela posledice tudi za študente - mogoča je namreč revizija vseh diplom. Bjeliš je sicer dejal, da spornih fakultet ne bodo zaprli, ker se lahko Univerza vedno prerazporedi. Fakultetam, ki bodo v skrajnem primeru ostale brez profesorjev, naj bi pomagali s profesorji z drugih fakultet.

Bjeliš je še dodal, da je bil o akciji obveščen in da zanj ni bila preveliko presenečenje, saj je dobival anonimne prijave o kupovanju izpitov in diplom. Od fakultet je zahteval pojasnila, oni pa naj bi mu odvračali, da o vsem poročajo policiji.

Bjeliš tako meni, da ni elementov za njegov odstop, saj da so se na Univerzi vedno odzvali na prijave o korupciji.

K. S.

Afera z izpiti in diplomami na Hrvaškem