Meddržavno sodišče v Haagu je zavrnilo obravnavo primera, saj obravnava le primere med državami. Foto:
Meddržavno sodišče v Haagu je zavrnilo obravnavo primera, saj obravnava le primere med državami. Foto:
Film režiserja Mela Gibsona Kristusov pasijon iz leta 2004 je znova odprl različne vidike krščanske vere.

Primer, ki se ga je lotil, je zelo zahteven, poroča Time. Obtožnico je odvetnik vložil proti vladi in verskim voditeljem, ki so živeli v času Jezusa Kristusa, med njimi tudi proti rimskemu cesarju Tiberiju, rimskemu kralju Herodu, guvernerju Judeje Ponciju Pilatu in verskemu voditelju judovske skupnosti. "Obtožnico sem vložil, ker je moja dolžnost, da ubranim dostojanstvo Jezusa, in zato sem se pri iskanju pravice za Nazarečana obrnil na meddržavno sodišče (ICJ)," je dejal Indidis v pogovoru za kenijski časopis Nairobian. V procesu so bile kršene pravice Jezusa Kristusa, saj je bil postopek poln napak, je prepričan odvetnik.

Pravno gledano so Indidisova prizadevanja obsojena na neuspeh. Primer je sicer leta 2007 že skušal spraviti na visoko kenijsko sodišče, a je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo, rekoč da nima pristojnosti. Mednarodno sodišče primera ne more niti obravnavati, kaj šele da bi o njem sodilo. Kot je pojasnil profesor prava na pravni fakulteti na newyorški univerzi Columbia, lahko omenjeno sodišče obravnava zgolj primere, ki jih ena država sproži proti drugi.

Prizadevanja tudi na Facebooku
A tudi take navedbe niso odvrnile Indidisa od njegove odločitve. Na Facebooku je odprl stran, na kateri zbira denarne prispevke, poleg pa pripisal, da lahko s skupnimi močmi dosežemo cilj.

Ironično pa so njegova prizadevanja spodbudila pogovore o pristojnostih sodišč. Skladno z novo zavezo je Jezus kršil družbene norme z izvajanjem čudežev in ugovarjanjem lokalnim oblastem. Judovske oblasti so ga zato aretirale zaradi bogokletja, ker je trdil, da je Božji sin. Priveden je bil pred Poncija Pilata, ki je dejal, da nima pristojnosti, da poda sodbo, zato ga je poslal h kralju Herodu. Ta ga je poslal nazaj k Ponciju Pilatu, ki je ljudstvu dejal, da ni našel dokazov za krivdo za dejanja, ki so mu jih očitali, zato ga je želel izpustiti. Množica je temu ostro nasprotovala, Poncij Pilat je podlegel pritiskom množice in Jezusa so potem križali skupaj z dvema kriminalcema.

Leta 2004, ko je v kinematografe prišel film Mela Gibsona Kristusov pasijon, je revija Time v naslovni zgodbi raziskovala, zakaj pravzaprav je moral Jezus Kristus umreti. Kot pravi verski zgodovinar Giles Gasper, je vstajenje Jezusa Kristusa ključni temelj krščanstva in se krščanska vera ravno v tem razlikuje od drugih verovanj.