Mnogi prebivalci so v nemirih izgubili vse imetje in so morali zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Mnogi prebivalci so v nemirih izgubili vse imetje in so morali zapustiti svoje domove. Foto: Reuters
Kenijo je zajelo najhujše nasilje odkar je leta 1963 postala neodvisna. Foto: MMC RTV SLO
Javljanje Lojzeta Kosa iz Kenije

Na volitvah pred tednom dni je Kibaki tesno premagal opozicijskega voditelja Raila Odingo, a so volitve in kasnejše preštevanje glasov zaznamovale številne nepravilnosti, ki so sprožile nasilne proteste privržencev opozicije, v katerih je umrlo več kot 300 ljudi, domove pa jih je moralo zapustiti okoli 180.000.

Opozicija ne zaupa sodiščem
Opozicija je od Kibakija zahtevala, da se umakne z oblasti in vladanje prepusti začasni vladi, ki bi državo vodila do novih volitev v treh mesecih. Kibaki je dejal, da je pripravljen na nove volitve, a pod določenimi pogoji. Po njegovih besedah mora vse potekati v skladu z ustavo, nato pa je vse v rokah sodišč. Predstavnik opozicijske Oranžne demokratske stranke, ki Kibakija obtožuje volilne kraje, meni, da bi se lahko reševanje pritožb na volilni izid lahko zavleklo za nekaj let, saj so sodišča polna zaveznikov Kibakija.

Več tisoč policistom v Nairobiju je uspelo drugi dan zapored preprečiti opozicijski shod, potem ko so obkolili park Uhuru (svoboda), kjer naj bi se zbrali razočarani volivci Odinge. V četrtek je policija shod preprečila z vodnimi topovi. Življenje v prestolnici se sicer počasi normalizira in nekaj trgovin je že odprlo svoja vrata.

Posredniki rešujejo spor
Ker se Kibaki in Odinga nočeta pogovarjati na štiri oči, je mednarodna skupnost sprožila diplomatske napore, s katerimi skušajo posredovati med sprtima politikoma. V Nairobi je s tem namenom prišel južnoafriški nadškof in Nobelov nagrajenec Desmond Tutu, ki vidi nekaj upanja v tem, da naj bi bil Kibaki pripravljen na koalicijsko vlado, če bi opozicija sprejela njegove pogoje. S Kibakijem in Odingo se bo srečal tudi pomočnica ameriške državne sekretarke Jendayi Fraer.

Slovenci na varnem
V Keniji je po podatkih MZZ-ja 23 Slovencev, ki pa so na varnem. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanja v sicer priljubljeno turistično destinacijo v vzhodni Afriki, razen v nujnih primerih. Državljanom, ki so tam, pa svetujejo, naj upoštevajo nasvete tamkajšnjih oblasti predvsem glede obiska krajev, kjer bi bilo lahko nevarno.

Svarilo Svetovne banke
Večdnevni nemiri bodo nedvomno prizadeli turistično industrijo v Keniji, ki jo na leto obišče več kot milijon tujcev, kar v državno blagajno nanese okoli 900 milijonov dolarjev. Svetovna banka je opozorila, da bo nasilje v največjem vzhodnoafriškem gospodarstvu prizadelo tudi sosednje države. Iz Ugande, Ruande in Burundija že poročajo o pomanjaknju goriva, saj je motena dobava prek glavnega kenijskega pristanišča Mombasa.

K. T./ G. V.

Javljanje Lojzeta Kosa iz Kenije