Severnokorejski voditelj najraje potuje s svojim posebnim vlakom. Foto: EPA
Severnokorejski voditelj najraje potuje s svojim posebnim vlakom. Foto: EPA

Kim naj bi se na pot do Pekinga odpravil v zgodnjih jutranjih urah s posebnim vlakom, južnokorejska tiskovna agencija Jonhap pa je poročala, da obstajajo znaki, da je Kim resnično na tem vlaku, katerega končni cilj sicer ni znan. "Znaki so, da je Kim Džong Il zjutraj odpotoval na Kitajsko," je za agencijo Jonhap povedal eden izmed južnokorejskih uradnikov. "Zdaj zbiramo podatke o destinaciji potovanja in o njegovem namenu".

Kaj naj bi bil namen obiska v času, ko se krepijo domneve, da bo severnokorejski voditelj, ki naj bi bil šibkega zdravja, septembra imenoval svojega naslednika, ni znano. Če se bodo domneve potrdile kot resnične, pa bo to že drugi Kimov obisk na Kitajskem letos, saj je Peking za pet dni obiskal maja, ko se je srečal tudi s kitajskim predsednikom Hu Džintaom.

Kakšen je namen Kimovega obiska?
BBC poroča, da bi bil lahko namen obiska gospodarski, saj se Severna Koreja močno zanaša na pomoč in trgovinsko menjavo s Kitajske, lahko bi govorili o severnokorejskem jedrskem programu, lahko pa bi s Pekingom, ki je tudi edini severnokorejski zaveznik, govoril o zamenjavi na vrhu.

Kim Džong Ila je pred dvema letoma zadela možgansko kap, ker mu zdravje ne služi več kot nekoč, pa se v medijih vse bolj pojavljajo ugibanja, da naj bi za svojega naslednika kmalu imenoval svojega sina Kim Džong Una. Kim Džong Un naj bi po podatkih južnokorejske agencije spremljal svojega očeta na tokratnem obisku.

Peking obisk severnokorejske delegacije običajno potrdi šele, ko je ta zaključen, zato tudi tokrat kitajsko zunanje ministrstvo navedb o obisku iz Severne Koreje ni hotelo komentirati.

Carter zasebno v Pjongjang
Pjongjang je v sredo obiskal nekdanji ameriški predsednik in dobitnik Nobelove nagrade za mir Jimmy Carter, ki naj bi skušal doseči izpustitev Američana Aijalona Mahlija Gomesa, ki so ga aprila obsodili na osem leta prisilnega dela, potem ko so ga prijeli pri nezakonitem vstopu v to najbolj izolirano državo na svetu.