Gasilska fotografija Kima z zaposlenimi na zadružni farmi. Foto: Reuters
Gasilska fotografija Kima z zaposlenimi na zadružni farmi. Foto: Reuters
Kim Džong Il
Kim je med drugim obiskal tudi živalski vrt v Pjongjangu in delil inštrukcije tamkajšnjim zaposlenim. Foto: EPA

"Kim Džong Il je prestal možgansko kap, vendar nato ni bil operiran. Trenutno dobro okreva," je dejal francoski zdravnik Francois-Xavier Roux, ki je severnokorejskega voditelja pregledal konec oktobra v Pjongjangu.

Roux je za francoski časopis Le Figaro še povedal, da se mu zdijo fotografije Kima, ki so jih objavile severnokorejske oblasti, pristne, po njegovih besedah pa je Kim kljub bolezni vseskozi opravljal svoje dolžnosti. Kaj več zaradi poklicne etike francoski zdravnik ni želel razkriti.

Govorice o težki bolezni in celo o smrti Kima so se začele pojavljati, potem ko se dalj časa ni pojavil v javnosti in je med drugim tudi izpustil vojaško parado ob 60. obletnici ustanovitve komunistične Severne Koreje.

S fotografijami nad govorice
Po govoricah so oblasti v Pjongjangu objavile niz fotografij Kima, katerih namen je bil državljane prepričati, da ima njihov "ljubljeni vodja" še vedno vse niti v rokah v edini azijski komunistični diktaturi.

Zadnje čase naj bi se Kim vse več pojavljal v javnosti in se srečeval z vse več ljudmi. Zadnje fotografije ga prikazujejo v neki vasi, kjer je obiskal piščančjo farmo. Oblečen je bil v zimski plašč in nosil svoj zaščitni znak - črna sončna očala.

Kljub objavljenim fotografijam vsi niso tako trdno prepričani, da je Kim po težki bolezni še sposoben voditi državo, in opozarjajo na to, da ni jasno, kdaj natančno so bile fotografije posnete.

G. V.