Kim lahko računa, da bosta Kitajska in Rusija preprečili njegov pregon pred ICC. Foto: Reuters
Kim lahko računa, da bosta Kitajska in Rusija preprečili njegov pregon pred ICC. Foto: Reuters
Jongbjon
V severnokorejskem jedrskem obratu v Jongbjonu naj bi bilo znova živahno. Foto: EPA

Odbor za človekove pravice Združenih narodov je sprejel zgodovinsko resolucijo, ki je sledila posebni preiskavi, v kateri je bilo ugotovljeno, da so za množične kršitve človekovih pravic v izolirani državi odgovorni varnostni šefi in celo mladi voditelj osebno.

Posebni preiskovalec ZN-a je Marzuki Darusman je prepričan, da bi morali vodilni predstavniki oblasti v Pjongjangu odgovarjati za sistematična mučenja, stradanja in poboje, ki jih je primerjal z nacističnimi grozodejstvi.

Za resolucijo je glasovalo 111 držav, med njimi tudi Slovenija, medtem ko sta med tistimi, ki so glasovali proti, Rusija in Kitajska, stalni članici Varnostnega sveta s pravico veta, kar pomeni, da je pregon Severne Koreje pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC) le malo verjeten, saj ga lahko predlaga le najvišji organ Svetovne organizacije.

"Vsega so krive ZDA"
V Pjongjangu so vseeno zaskrbljeni zaradi in severnokorejsko zunanje ministrstvo je za sprejetje resolucije obtožilo ZDA. Po njihovem mnenju je resolucija plod "lažnih pričevanj" prebežnikov. Kot so še dejali, je resolucija velika provokacija ZDA in zaradi njihove agresije se ne morejo več zadrževati pri novem jedrskem poskusu.

Zadnje jedrske poskuse je Severna Koreja opravila leta 206, 2009 in 2013, ko je sprožila oster odziv mednarodne javnosti in sprejetje sankcij. Novi satelitski posnetki kažejo na obnovitev dejavnosti okoli tamkajšnjega jedrskega obrata.

V Washingtonu obžalujejo, da Pjongjang grozi z jedrskimi poskusi v odzivu na upravičene preiskave razmer na področju človekovih pravic v Severni Koreji.