Ven Džjabao je prvi kitajski premier, ki ga je Japonska pozvala, naj nagovori parlament. Foto: EPA
Ven Džjabao je prvi kitajski premier, ki ga je Japonska pozvala, naj nagovori parlament. Foto: EPA

Globokih ran v srcih Kitajcev se ne da zbrisati.

Ven Džjabao v japonskem parlamentu
Ven Džjabao in Šinzo Abe
Kitajski in japonski premier sta se zavezala k obnovitvi odnosov po Abejevem lanskem obisku Kitajske. Foto: EPA

Ven je prvi kitajski premier, ki je nagovoril japonski diet. Dejal je, da je japonska invazija na Kitajsko v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja kitajskemu ljudstvu prinesla ogromno trpljenja, a pri tem poudaril, da nosi krivdo le peščica vojaških voditeljev in da je bila večina Japoncev prav tako žrtev vojne.

V govoru pred japonskimi poslanci je večkrat poudaril potrebo sodelovanja in prijateljstva med državama, ki jo je zasenčila težavna skupna zgodovina. Kitajska in Japonska sta se v zadnjih letih namreč večkrat sporekli zaradi japonske agresije med 2. svetovno vojno, Kitajska pa je Japonsko večkrat obtožila, da ni prevzela odgovornosti za svoja dejanja.

Ven se je dotaknil tudi gospodarskega sodelovanja in izrazil upanje, da bosta državi našli miroljubno rešitev spora glede nafte in plina, Tokio pa je pozval še, naj ne dopusti neodvisnosti Tajvana.

Tokio in Peking za boljše odnose
Kitajski premier Ven Džjabao je prvi kitajski premier, ki je po sedmih letih obiskal Japonsko. Takrat je Tokio obiskal tedanji premier Džu Rongdži. Tridnevni obisk Japonske je namenjen otoplitvi odnosov med državama, ki sta bili v zadnjih letih v slabših odnosih prav zaradi vojnih sporov in dejanj nekdanjega japonskega premierja Džuničira Koizumija.

Koizumi je užalil Kitajce s svojim vztrajanjem pri obisku templja Jasukuni, kjer so pokopani japonski vojaki, saj po mnenju Kitajcev tempelj časti japonsko brutalnost med drugo svetovno vojno. Zdajšnji premier Šinzo Abe templja še ni obiskal, a ni še izključil možnosti, da bo to storil kdaj v prihodnosti.

Začetek obiska obetaven
Premierja Ven Džjabao in Šinzo Abe sta po srečanju podpisala tehnološki dogovor, na podlagi katerega bosta državi varčevali z energijo, dogovorila sta se o skupnih ukrepih za preprečevanje segrevanja ozračja. Kitajska bo še naprej uvažala japonski riž.

Globokih ran v srcih Kitajcev se ne da zbrisati.

Ven Džjabao v japonskem parlamentu