Pred dvema letoma so na Kitajskem največje število dovoljenih otrok z dveh povečali na tri. Foto: EPA
Pred dvema letoma so na Kitajskem največje število dovoljenih otrok z dveh povečali na tri. Foto: EPA

Kitajsko združenje za načrtovanje družin bo mlade skušalo nagovoriti k ustvarjanju družin v skladu z vrednotami "nove dobe".

Med njimi so poroka in materinstvo v "primerni starosti", poleg tega bodo spodbujali delitev obveznosti pri vzgoji otrok med partnerjema ter opozarjali na "zastarele prakse", kot je plačevanje "visokih cen za nevesto".

Podobni projekti se že odvijajo v prestolnici Peking, zdaj pa jih bodo razširili na industrijski mesti Gvangdžov in Handan v provinci Hebej. Skupno bodo pilotne projekte zagnali v 20 mestih po državi, poroča kitajske The Global Times.

"Družba mora mlade bolj usmeriti v koncept poroke in rojstva otrok," je za The Global Times povedal demograf He Jafu in opozoril, da število rojstev in porok v državi upadata že od leta 2017.

Občinski uradi se ob tem že pripravljajo na povečano zanimanje za registracijo zakonske zveze na 20. maj, saj se število 520 (zapis datuma 20. 5.) v mandarinščini izgovori podobno kot fraza "ljubim te", zato naj bi na ta dan bilo več interesa za poroko.

Ukrepi za povečanje rodnosti

Kitajska je za povečanje rodnosti pred kratkim sprejela več ukrepov, vključno z davčnimi spodbudami, stanovanjskimi subvencijami in brezplačnim ali subvencioniranim izobraževanjem za tretjega otroka. Poleg tega so vladni politični svetovalci marca predlagali, da bi imele samske in neporočene ženske dostop do zamrzovanja jajčec in umetne oploditve in vitro.

Na Kitajskem z 1,4 milijarde prebivalci so lani zaznali prvi padec prebivalstva v 60 letih. V državi so med letoma 1980 in 2015 izvajali strogo politiko omejitve enega otroka, kar naj bi bil vzrok današnjih demografskih izzivov. Med drugim je Kitajsko pred kratkim s prestola najštevilčnejše države na svetu izrinila Indija.