Komunistična partija želi zmanjšati socialne razlike med državljani, saj je boji morebitnih uporov in s tem spodkopavanja svoje avtoritete v državi. Foto: EPA
Komunistična partija želi zmanjšati socialne razlike med državljani, saj je boji morebitnih uporov in s tem spodkopavanja svoje avtoritete v državi. Foto: EPA

Na štiridnevnem kongresu Centralnega komiteja Komunistične partije (KP), ki sicer poteka za zaprtimi vrati, bodo po pričakovanjih odobrili načrt za obdobje 2011 in 2015. Glede na to, da se Kitajska zadnjih 30 let hitro gospodarsko razvija, predvsem na račun izvoza, bo 300 članov partije pozornost namenilo predvsem zmanjšanju razlik med revnimi in bogatimi ter med razvojem mest ob obali in v notranjosti državi, piše BBC.

Z odpravo gospodarskih razlik med državljani želi KP preprečiti morebitne upore delavcev in stavke, kar se je v preteklosti že zgodilo. V petletki naj bi tako sprejeli razvoj strateške industrije, kot so informacijska tehnologija, biotehnologija in energijsko varčna tehnologija, piše CNN.

Ob napovedanem dogodku bodo poznavalci še posebej pozorni na znake, kdo bi utegnil biti nov voditelj Ljudske Republike Kitajske leta 2012. Svojo vlogo bi lahko še bolj okrepil kitajski podpredsednik Ši Džinping, ki velja za verjetnega naslednika Hu Džintaa - temu se bo leta 2012 iztekel njegov drugi mandat. Kitajskega premierja Ven Džjabaa naj bi nasledil njegov namestnik Li Kečjang.

Akrivisti zahtevajo izpustitev Nobelovega nagrajenca
Med drugim pa na Kitajskem še posebej odmeva aretacija letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir Liu Šjaoboa. Več sto kitajskih intelektualcev in aktivistov je premierja pozvalo, da Šjaoboa izpustijo, saj bo država le tako pokazala, da se želi razvijati v smeri demokracije in pravne države, ki spoštuje človekove pravice in vrednote.