Ši Džinping - najverjetnejši naslednik Hu Džintaa. Foto: Reuters
Ši Džinping - najverjetnejši naslednik Hu Džintaa. Foto: Reuters
Kitajska Komunistična partija
Kitajsko vodstvo skrbi, da bo razkorak med revnimi in bogatimi vodil do novih nemirov. Foto: EPA

Centralni komite kitajske komunistične partije je Šija za verjetnega naslednika kitajskega predsednika Hu Džintaa imenoval zadnji dan letnega zasedanja, ko je tudi potrdil novi petletni načrt o ekonomskem in socialnem razvoju v državi.

V ospredju 12. petletnega načrta za obdobje 2011-2015, ki bo "kritično za zagotavljanje zmerne blaginje", je namesto visoke gospodarske rasti zmanjšanje razlik med revnimi in bogatimi ter razlik med priobalnimi in notranjimi regijami. Kitajska želi zmanjšati socialne razlike in preprečiti spore glede razlik v dohodkih, ki so v preteklosti že vodile do nemirov. Kitajska bo še naprej spodbujala blaginjo, krepila socialni sistem, reforme in odprto politiko in nadaljevala politiko spodbujanja domače porabe, da bi ohranila stabilen in hiter gospodarski razvoj.

Nova petletka predvideva nadaljnje odpiranje svetu in optimiziranje strukture izvoza skozi nove konkurenčne prednosti. Kitajska bo tudi razvijala "nove strateške industrije", kot so alternativna energija, vozila, biotehnologija, informacijska tehnologija in napredni materiali, ki naj bi prispevale okoli osem odstotkov bruto domačega proizvoda do leta 2015.

Pozivi k večji svobodi (za zdaj) neuslišani
Centralni komite je poudaril izključno pravico komunistične partije do oblasti. Vodstvo partije je "temeljno zagotovilo", da bodo cilji novega petletnega načrta tudi doseženi, so še zapisali v sporočilu, v katerem pa ni govora o človekovih pravicah. Le nekaj dni pred zasedanjem Centralnega komiteja komunistične partije je 23 vidnejših članov stranke podpisalo pismo, v katerem so pozvali h končanju omejitev svobode govora. Ugibanja, da bo na agendi srečanja tudi politična reforma je sprožil premier Ven Džiabao z nedavnimi pozivi k večji odprtosti. Pozivi k "demokraciji in svobodi bodo postali neustavljivi", je dejal za CNN.

Spremembe bo vodstvo kitajske komunistične stranke doživelo leta 2012, ko se bo kot vodja stranke moral upokojiti predsednik Hu, leto pozneje pa se bo moral posloviti še s predsedniškega položaja. Po Hujevih stopinjah - najprej je bil imenovan v vojaško komisijo, ki nadzoruje kitajsko vojsko, nato pa je postal še predsednik - hodi Ši, ki so mu zaradi pričakovanega imenovanja državni mediji v zadnjih dneh posvečali veliko pozornosti.

Politični "princ", ki je poročen s pevko
Ši je bil za podpredsednika imenovan leta 2008. Zaradi brezhibnega komunističnega pedigreja sodi v skupino elitnih kitajskih politikov, ki jih označujejo za "prince", večini Kitajcev pa je najbolj poznan po tem, da je poročen z znano kitajsko pevko Peng Lijuan, ki je tudi častnica v kitajski vojski. O političnih pogledih 57-letnega sina Ši Džongšuna, revolucionarnega heroja in enega izmed ustanovitvenih očetov komunistične stranke, ni veliko znanega. Velja za preudarnega, poslom naklonjenega človeka, ki od uradnikov stranke zahteva, da se odpovedo političnemu žargonu in govorijo s preprostimi besedami ter borca proti korupciji. Nekateri analitiki omenjajo možnost, da bo po prevzemu oblasti tvegal in si prizadeval za politične reforme, ki jih zahteva javnost, da bi okrepil svoj položaj.