Kosorjeva je ob obisku poljskega premierja Donalda Tuska v Zagrebu prejela osnutek pogodbe med EU-jem in Hrvaško. Foto: EPA
Kosorjeva je ob obisku poljskega premierja Donalda Tuska v Zagrebu prejela osnutek pogodbe med EU-jem in Hrvaško. Foto: EPA
HDZ na kongresu

"Stranka, ki je sklenila pogajanja Hrvaške z EU-jem, znova zasluži zaupanje državljanov," je dejala Kosorjeva, ko je nagovorila okoli 10.000 delegatvo HDZ-ja, ki so se v zagrebški Areni zbrali na kongresu stranke z geslom "Varujmo Hrvaško".

Izrazila je prepričanje, da bodo volivci na volitvah, ki bodo 4. decembra, stranki znova izkazali zaupanje, ter poudarila, da je kot predsednica HDZ-ja izpolnila obljubo, da bo Hrvaška končala pogajanja z EU-jem do konca junija 2011.

"Nekateri zahtevajo, naj priznamo odgovornost in odstopimo s politične scene," je povedala Kosorjeva. "Priznamo, da smo hoteli neodvisno in demokratično Hrvaško, da smo se borili za članstvo v EU-ju, vodili državo skozi hudo krizo, ter da nihče ni bil brez plač, pokojnin ali nadomestil za porodniški dopust," je še dejala.

Premierka je v govoru največkrat poudarila enotnost in moč stranke, ob tem pa se je sklicevala na zapuščino prvega hrvaškega predsednika in prvega predsednika HDZ-ja Franja Tuđmana. Govor je tudi sklenila z njegovim geslom "Vse za Hrvaško, Hrvaške za nobeno ceno".

Udeležence kongresa je pozdravil tudi generalni sekterar Evropske ljudske stranke (EPP) Antonio Lopez Isturiz, ki je napovedal, da Bruselj za Zagreb ne bo to, kar je bil Beograd v času Jugoslavije. Hrvaški levici je sporočil, da je imela 50 let, da bi Hrvaško pripeljala v EU, vendar je to storila Kosorjeva.

"Na prihodnjih hrvaških parlamentarnih volitvah je prihodnost Hrvaške na kocki - ali Kosorjeva, ki bo zagotovila vstop v EU, ali Zoran Milanović, ki bo Hrvaški zagotovil položaj na robu," je dejal Isturiz.

Slabe napovedi
Javnomnenjske ankete HDZ-ju napovedujejo volilni poraz. Stranke se je sešla po objavah o novih podrobnosti o črnih skladih znotraj HDZ-ja, ki so močno načele ugled nekdanjih in sedanjih visokih uradnikov stranke.

Da je Kosorjeva vedela za črne sklade, je prepričanih nekaj manj kot dve tretjini hrvaških državljanov, medtem ko jih 81 odstotkov meni, da bi morala odstopiti, če se bo izkazalo, da je zanje vedela, je pokazala raziskava agencije Mediana Fides.

HDZ na kongresu