Tihotapljenje je družinski 'biznis': Diegov brat Juan Carlos je bil v Miamiju leta 2006 obsojen na 22 let zapora. Foto: EPA
Tihotapljenje je družinski 'biznis': Diegov brat Juan Carlos je bil v Miamiju leta 2006 obsojen na 22 let zapora. Foto: EPA

le izročila ameriškim oblastem.

Montoya, imenovan tudi "Don Diego", je nekdanji vodja kolumbijskega kokainskega kartela Norte del Valle, ki je v 90. letih 20. stoletja prevzel prevlado na tržišču iz rok do takrat bolj znanih in vplivnih kartelov Cali in Medellin. Z leti se je Montoyeva kriminalna organizacija tako razširila, da je po podatkih ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) zagotavljala kar 60 odstotkov vsega kokaina, ki se je prodal v ZDA in Evropi.

Njegovi ljudje naj bi zakrivili tudi najmanj 1.500 umorov, z denarjem, zasluženim od mamil, pa je Montoya podkupoval visoke državne uradnike v Kolumbiji, kar mu je omogočilo, da je ostal na prostosti.

Preberite več o mamilarskih kartelih: Mogočni kralji mamilarskega podzemlja.

Najpomembnejša izročitev v zadnjih letih
Montoyo so v petek prepeljali v Miami, kjer ga na zveznem sodišču čaka obtožnica zaradi trgovine z mamili, pranja denarja in umorov. Po besedah vodje kolumbijske policije Oscarja Narania Kolumbija s to izročitvijo zapira poglavje v boju proti trgovini z mamili, saj gre za najpomembnejšo izročitev v zadnjih letih. Izročitev ameriškim oblastem je po odločitvi vrhovnega sodišča odobril predsednik države Alvaro Uribe.

FBI je za njegovo glavo razpisal nagrado za pet milijonov dolarjev. Posebne enote kolumbijske vojske so ga aretirale leta 2007, ko se je skrival pod kupom listja na nekem ranču.

Zaradi uspešnega boja proti kolumbijskim kartelom posle vse bolj prevzemajo mehiški karteli.

A. P.