Eduardo Arellano-Felix v rokah policije. Foto: Reuters
Eduardo Arellano-Felix v rokah policije. Foto: Reuters
Mehiški mamilarski kralj ujet

so prijeli na njegovem domu v Tijuani, je potrdila tudi posebna agentka ameriškega urada za mamila Eileen Zeidler. Zvezne oblasti naj bi prejele namig, kje je Arellano-Felix, nato pa informacijo posredovale mehiškim oblastem.

Arellano-Felix je bil eden od zadnjih najbolj iskanih članov mogočne in brutalne prekupčevalske organizacije, ki je še uporabljal svoje družinsko ime. Njegovega brata, razvpitega mehiškega mamilarskega kralja Javierja Arellano-Felixa, so ameriške oblasti ujele avgusta 2006 ob obali južne Baje Californie.

Vse ostane v družini
Brata sta bila na vrhu najbolj iskanih zločincev ameriške administracije za mamila (DEA), za njuno ujetje pa sta bili razpisani nagradi v vrednosti 5 milijonov dolarjev.

Po poročanju oblasti je sedem bratov in štiri sestre družine Arellano-Felix podedovalo tijuanski kartel od Miguela Angela Felixa Gallarda, potem ko je bil ta leta 1989 aretiran zaradi prekupčevanja z mamili. Eduardo je bil zadnji brat, ki je še imel dejavno vlogo v kartelu.

"Temelj hiše"
Danes je zloglasni kartel razdeljen v dve frakciji: na čelu prve je Eduardo Garcia Simental, na čelu druge nečak Eduarda Arellano-Felixa, Fernando Sanchez Arellano. Obe strani bijeta krvavo vojno za prevlado in sta krivi za skoraj vse nasilje v Tijuani. Samo letos je bilo v tem kraju v z mamili povezanim nasiljem ubitih več kot 400 ljudi.

Čeprav Eduardo Arellano-Felix ni bil vodja kartela, predstavniki DEE trdijo, da se je njegov nečak o odločitvah z njim posvetoval. Zeidlerjeva meni, da je aretacija Arellano-Felixa pomemben korak pri potencialni razorožitvi kartela: "Če izruvaš temelje hiše, se bo hiša sesula. On je bil temelj."

K. S.

Mehiški mamilarski kralj ujet