V Mehiki upajo, da bo ukrep prestrašil preprodajalce, ki čez mejo v ZDA na vse mogoče načine tovorijo ogromne količine droge. Foto: EPA
V Mehiki upajo, da bo ukrep prestrašil preprodajalce, ki čez mejo v ZDA na vse mogoče načine tovorijo ogromne količine droge. Foto: EPA

Mehika se ne more sama boriti proti trgovini z mamili. Potrebujemo pomoč ZDA, saj so one prav tako odgovorne.

Felipe Calderon, mehiški predsednik
Felipe Calderon
Felipe Calderon je odločen, da bo izkoreninil mamilarsko nasilje v Mehiki. Foto: Reuters

Izgon štirih kraljev je največji in najpomembnejši v zgodovini Mehike in lahko pomembno vpliva na preprodajalce, poleg njih pa so na sojenje v ZDA poslali še 11 drugih vplivnih članov mamilarskih kartelov.

Med izgnanimi kriminalci sta tudi voditelj zalivskega kartela Osiel Cardenas, ki je bil v zaporu od leta 2003, a je vse svoje posle še vedno opravljal in jih vodil kar izza rešetk, in pa Hector "El Guero" Palma. Palma je najtesnejši sodelavec najbolj iskanega moža v Mehiki, Joaquina Guzmana, ki vodi kartel Sinaloa in je iz zapora pobegnil pred šestimi leti. Med izgnanimi sta bila še Gilberto in Ismael Higuera, brata, ki vodita kartel v Tijuani.

Potezo so pozdravili tudi v ZDA, kjer so pohvalili drznost mehiške vlade. "ZDA od Mehike še nikoli niso prejele takega števila kriminalcev," je povedal državni tožilec Alberto Gonzalez, ki je pohvalil drznost Calderonove vlade, ki si prizadeva za "uničenje nasilja, povezanega z zlorabo drog, in korupcije, ki prizadane obe naši vladi".

Calderon napovedal oster boj
Felipe Calderon je mesto predsednika države nastopil decembra lani in takoj napovedal boj proti trgovini z drogami. Nad največje tolpe je poslal vojsko in elitne policijske enote, da bi uničile nasilje v državi. "Mehika ne bo več dopuščala nasilja in bo z vso močjo odgovorila vsem kriminalnim združbam, ki škodijo državi in njenim interesom," so sporočili iz Calderonove pisarne.

V intervjuju za španski dnevnik El Pais je Calderon povedal, da se Mehika bori proti organiziranemu kriminalu, saj so številke skrb vzbujajoče, razmere pa so zelo podobne tistim v Kolumbiji. V zvezni državi Michoacan, kjer je policija prisotna že pol leta, se je z drogami povezano nasilje zmanjšalo za 40 odstotkov, Calderon pa je povedal, da se bodo borili do konca.

Mehiki vladajo mamilarske tolpe
Zaradi naraščajočega kriminala, povezanega z drogami in mamilarskimi karteli, je samo lani v Mehiki umrlo več kot 2.000 ljudi, v določenih delih države pa ne veljajo nobeni zakoni. Tolpe svoje žrtve pogosto mučijo, sovražnike pa pogosto tudi ubijejo in puščajo njihove telesne dele "na ogled" javnosti. Borijo se kar ob belem dnevu, sredi mest.

Že nekdanji predsednik Vincente Fox je obljubil, da bo izgnal več voditeljev mamilarskih kartelov, a je izzval le maščevanje kartelov.

Mehika se ne more sama boriti proti trgovini z mamili. Potrebujemo pomoč ZDA, saj so one prav tako odgovorne.

Felipe Calderon, mehiški predsednik