Fischer letno zasluži skoraj 320.000 evrov bruto. Foto: EPA
Fischer letno zasluži skoraj 320.000 evrov bruto. Foto: EPA
George Bush
Bush je pred reformo plač v ZDA prejemal več kot pol milijona evrov letno. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski premier letno zasluži 60.000 evrov. Foto: EPA
Angela Merkel
Nemška kanclerka letno zasluži 262.000 evrov. Foto: EPA

V časih gospodarske krize, ki so jo povzročili bankirji in menedžerji z astronomskimi plačami in ko politiki zaradi gneva ljudi hkrati z državnimi subvencijami pomagajo rešiti grešnike - ne le v Sloveniji marveč povsod zahtevajo tudi znižanja nesramno visokih plač menedžerjev in njihovih nadzornikov.

V nekaterih državah so se politiki ponudili za zgled in vsaj začasno napovedali zmanjšanje svojih prihodkov ali pa vsaj njihovo zamrznitev.

Fischer zasluži več kot Obama
Pri tem pa je pomenljivo, da so plače politikov po svetu dokaj različne. Avstrijce je na primer presunilo, da je njihov sicer priljubljeni predsednik Heinz Fischer s 319.872 evri bruto najbrž najbolje plačani državnik na svetu. Spisek, ki so ga objavili, ni popoln, a dejstvo je, da zasluži avstrijski predsednik več kot predsednik ZDA Barack Obama, ki je takoj ob nastopu zamrznil vse plače javnih uslužbencev. Ker se strogo drži predpisanih meril za določitev plače ameriškega predsednika in ima tudi manj službenih let prejema Obama s 308.071 evri celo nižjo plačo kot jo je pred reformo plač v ZDA še leta 2006 prejemal njegov predhodnik George Bush – 565.920 evrov.

V Avstriji so si upravičeno postavili vprašanje primerjave med odgovornostjo in delokrogom ameriškega in avstrijskega predsednika. Pozneje pa se je izkazalo, da so politiki v Avstriji na splošno nadpovprečno nagrajeni, saj prejemata tudi kancler in podkancler z osnovno plačo 285.600 evrov več kot nemška kanclerka, britanski premier in francoski predsednik. Pravi revež v primerjavi z njimi je ruski premier Vladimir Putin, ki zasluži v vsem letu 60.000 evrov, kar pomeni, da ja v primerjavi z ruskimi oligarhi prava sirota.

Postranski zaslužki
Seveda pa so takšne primerjave varljive. Čeprav so plače prikazane v bruto zneskih, se davčne stropnje na plače med državami zelo razlikujejo, nekateri politiki so obdavčeni le za del prejemkov, upoštevati je treba tudi tečajne razlike (tudi zaradi tega je razlika med Bushem in Obamo v evrih tako velika).

Seveda pa politiki nikjer niso sirote. Mnogi ne služijo zgolj z uradno plačo, ampak z drugimi dejavnostmi – in tudi na tem področju so razlike med različnimi zakonskimi pravili in standardi. Italijanski premier Silvio Berlusconi je za 2006 prijavil letni prihodek 139 milijonov evrov, čeprav je bil tedaj politik in vodja opozicije. Barack Obama pa je v času, ko je bil senator samo z iztržkom od svoje knjige zaslužil 1,2 milijona dolarjev.

Nekaj letnih zaslužkov (bruto v evrih):

Heinz Fischer Avstrija predsednik

319.872

Barack Obama ZDA predsednik

308.071

Gordon Brown V. Britanija premier

269.000

Angela Merkel Nemčija kanclerka

262.000

Nicolas Sarkozy Francija predsednik

240.000

Ban Ki Mun ZN generalni sekretar

120.000

Vladimir Putin Rusija premier

60.000

B. B.