Mejni prehod San Ysidro je izjemno varovan in vseskozi ga preletavajo helikopterji. Foto: EPA
Mejni prehod San Ysidro je izjemno varovan in vseskozi ga preletavajo helikopterji. Foto: EPA

V streljanju na mejnem prehodu San Ysidro v bližini Tijuane so bili ranjeni štirje ljudje, med njimi tudi dva pripadnika ameriške obmejne patrulje. Na mehiški strani je hitro nastala kolona vozil in vozniki so z glasnim hupanjem pospremili pripadnike ameriških obmejnih organov, ko so jih začeli usmerjati k drugim mejnim prehodom.

Streljali so, ko so trije kombiji z okoli 70 ljudmi pripeljali iz mehiške strani in skušali na mejnem prehodu San Ysidro peljati mimo ameriške carine, ne da bi se ustavili, zato so ameriški agentje posumili, da gre za poskus tihotapljenja ljudi.

Mehiške oblasti so ameriško stran že pozvale k preiskavi incidenta na mejnem prehodu, medtem ko je mehiški konzulat v ameriškem obmejnem mestu San Diegu poslal svoje osebje na pogovore z ranjenci in drugimi 70 ljudmi, ki so jih zajele ameriške varnostne sile.

Prehod mamljiv tudi za tihotapce
San Ysidro, ki povezue ameriški San Diego in mehiško Tijuano, je najprometnejši mejni prehod med državama in dnevno na tej mejni točki v ZDA vstopi kar okoli 40.000 vozil. Mejni prehod je poznan tudi kot eden glavnih koridorjev za tihotapljenje mamil in nezakonitih priseljencev v ZDA.

Poleg tihotapljenju mamil se mehiške kriminalne združbe v zadnjem času vse bolj posvečajo tudi donosnemu tihotapljenju ljudi, vendar jih oster nadzor ameriške obmejne policije sili, da uporabljajo čedalje bolj drzne in tvegane taktike.