Ciudad Juarez leži ob mehiško-ameriški meji. Na ameriški strani je sosednje mesto El Paso. Foto: EPA
Ciudad Juarez leži ob mehiško-ameriški meji. Na ameriški strani je sosednje mesto El Paso. Foto: EPA
Streljanje v mehiški kliniki

Tragedija se je zgodila v mestu Ciudad Juarez ob severni meji Mehike, kjer potekajo eni najbolj krvavih spopadov med mehiškimi mamilarskimi karteli, ki si prizadevajo za nadzor nad tihotapljenjem mamil v ZDA.

Omenjeni napad je bil le vrhunec še posebej krvavih zadnjih 24 ur, v katerih je bilo v zvezni državi Chihuahua v nasilju, povezanem z mamili, ubitih 21 ljudi, v zvezni državi Michoacan, iz katere prihaja tudi mehiški predsednik Felipe Calderon, pa dva varnostnika.

Klinike kot prostori za novačenje kriminalcev
Klinike za odvajanje od zasvojenosti z mamili v Ciudad Juarezu so bile že v preteklosti tarča napadov. Lani je tako oboroženi moški v eni izmed njih vzel življenje osmim ljudem. Nekateri člani kartelov se namreč v teh klinikah skrivajo pred morebitnimi sovražniki, ti pa jih najdejo in se jim maščujejo. Po drugi strani pa so odvajalni centri tudi odlični kraji za uvajanje novih tihotapcev v tolpe.

V tovrstnem nasilju je bilo od lanskega leta v Mehiki ubitih kar 9.600 ljudi, čeprav je Calderon v boj za zajezitev mamilarskih kartelov poslal 36.000 vojakov in policistov. Samo v mestu Ciudad Juarez so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta umorili kar 1.161 ljudi.

Streljanje v mehiški kliniki