Aretacije si sledijo druga za druga, a mamilaški karteli imajo
Aretacije si sledijo druga za druga, a mamilaški karteli imajo "dolgo klop". Foto: EPA
Pred dnevi so vojaki aretirali 10 policistov, ki so zamenjali stran, in dejansko sodelovali s karteli. To ni bil osamljen primer. Foto: EPA

V zadnjih dneh se je nasilje še posebej razplamtelo v predsednikovi domači zvezni državi Michoacan. Pred dnevi so policisti blizu osamele avtoceste našli trupla 12 zveznih policistov, ki so kazala znake mučenja. Policiste, ki so bili umorjeni, so ujeli v zasedi, ko so opravljali raziskovalno delo v Arteagi. Lokalni časopis navaja, da je v zadnjih nekaj dneh skupaj umrlo 32 ljudi.

Policija je v povezavi z umori policistov napovedala aretacijo Francisca Javierja Friasa Lare, znanega tudi kot El Chivo, ki je član La Familie Michoacana, kot se imenuje eden od najvplivnejših kartelov na območju. Ob tem bo zvezna policija podvojila varnost za svoje agente.

Porast nasilja naj bi bil posledica sobotne aretacije Arnolda Ruede Medine, visokega člana prej omenjenega kartela, ki naj bi močno vznejevoljila preostale člane. Najprej so skušali napasti policijsko postajo, v kateri je bil zaprt Rueda, po neuspešnem napadu pa so napadli še policijske postaje v več kot šestih mestih v zvezni državi. Usklajeni napadi konec tedna so terjali pet žrtev, umrli so trije zvezni policisti in dva vojaka, umori pa se nadaljujejo tudi ta teden.

Iz varstva v prvo vrsto
La Familia Michoacana se je na zemljevidu mamilaških kartelov
pojavila v 90. letih prejšnjega stoletja, sprva kot konservativna paravojaška skupina, katere glavni namen je bil ločiti oz. osamiti državo od delovanja mamilaških kartelov. A z leti je skupina tudi sama začela trgovati z mamili, pri čemer je oblikovala več strateških povezav z drugimi karteli.

Michoacan, ki leži na jugozahodu tihomorske obale, ni edini predel Mehike, ki se utaplja v mamilaškem nasilju. Najnevarnejša je obala z ZDA, predvsem mejno mesto Juarez. Skupaj z žrtvami preteklega konca tedna se je število z mamili povezanih smrti povečalo na 1.000. Lani je bila ta številka presežena septembra.

Dvoličen status ZDA
Vojno proti mamilarskim kartelom so podprle tudi ZDA. Poleg milijonov dolarjev, ki so jih ZDA podarile Mehiki, so državi na voljo tudi ameriški obveščevalci, ki iščejo tihotapce mamil, pri tem pa si pomagajo tudi z ameriškimi letali in helikopterji. Po drugi strani pa so prav ZDA tiste, ki z vse večjimi zahtevami po mamilih in z orožjem, ki ga tihotapijo v Mehiko, moč kartelov le še podpihujejo.

Kar 90 odstotkov kokaina za ameriške uživalce pride iz sosednje države in trgovina z mamili je na leto vredna 40 milijard dolarjev. V nasprotno smer potuje orožje in tihotapci so tako oboroženi z najsodobnejšim ameriški orožjem.

Zanimiva je primerjava med mestoma El Paso na ameriški strani in Ciudad Juarezom na mehiški. El Paso je na eni strani eno najvarnejših mest v ZDA, medtem ko je Ciudad Juarez, kjer živi milijon in pol ljudi, postal pravo bojišče mamilarskih kartelov, kjer ni varen več nihče. Samo lani je tam umrlo 1.550 ljudi, poleg tega pa so zločini, kot so kraje avtomobilov, izsiljevanje in oboroženi ropi, postali del vsakdana. "Smešno je biti tretje najvarnejše mesto v ZDA, ki se nahaja v neposredni bližini vojnega območja," je povedal župan El Pasa John Cook.