ZDA in Mehika imata 3.200 kilometrov dolgo mejo. Foto: EPA
ZDA in Mehika imata 3.200 kilometrov dolgo mejo. Foto: EPA

Mehika je v zadnjih letih priča porastu nasilja povezanega s tihotapskimi tolpami in v zadnjih dveh letih je nasilju umrlo okoli 8.000 ljudi. Tolpe se med seboj spopadajo za nadzor nad donosnimi tihotapskimi potmi in seveda z mehiškimi oblastmi, ki so v boj poslale na tisoče vojakov, a do zdaj še brez večjih uspehov.

Nasilju v Mehiki je sledilo tudi nasilje na ameriški strani, kjer narašča število umorov in ugrabitev. Kar 90 odstotkov kokaina za ameriške uživalce pride iz sosednje države in trgovina z mamili je na leto vredna 40 milijard dolarjev. V obratno smer potuje orožje in tihotapci so tako oboroženi z najsodobnejšim ameriški orožjem.

Ameriška administracija je za boj proti tihotapcem oblikovala program v vrednosti 700 milijonov dolarjev, od katerega bo del namenila mehiškem oblastem, ki bodo dobile pet helikopterjev in vohunsko letalo.

Na mejo bo Washington napotil dodatnih 360 pripadnikov obmejnih patrulj, čeprav so v nekaterih ameriških obmejnih zveznih državah pozvali celo k napotitvi pripadnikov narodne garde.

G. V.