Nato incident še preučuje. V Afganistanu je še vedno približno 12.000 tujih vojakov, ki pomagajo afganistanskim vladnim silam pri boju s talibani. Foto: Reuters
Nato incident še preučuje. V Afganistanu je še vedno približno 12.000 tujih vojakov, ki pomagajo afganistanskim vladnim silam pri boju s talibani. Foto: Reuters
V Kabulu nov napad na Natov konvoj

Tarča napada je bil konvoj mednarodnih sil pod poveljstvom Nata, so sporočili z afganistanskega notranjega ministrstva. Vodja policije v Kabulu Abdul Rahman Rahimi je dodal, da je bomba eksplodirala v bližini šole in da so napadalci, "sovražniki človeštva, dokazali, da so sovražniki Alaha in Korana". Pri Natu so le na kratko zapisali, da dogodek še preučujejo.

Tiskovni predstavnik talibanov, ki v zadnjem obdobju krepijo napade na vladne in tuje sile, Zabulah Mudžahid je ob tem sporočil, da je bilo v napadu na konvoj tujih sil "ubitih in ranjenih več tujih vojakov" in da so povzročili hude izgube.

Priprave na obnovo mirovnih pogajanj
Talibani so v zadnjem mesecu izvedli kar nekaj napadov. V samomorilskem napadu blizu letalske baze v Bagramu, ki je največje ameriško oporišče v Afganistanu, je bilo ubitih šest vojakov iz ZDA. V predelu Kabula, kjer so tuja veleposlaništva, pa je v bližini španskega veleposlaništva eksplodiral avtomobil bomba. Tarča v prestolnici je bila tedaj hiša za goste. Predtem so napadli letališče v Kandaharju, kjer je bilo ubitih 61 ljudi, med njimi 38 civilistov.

Napad se je zgodil dan po tem, ko je vplivni načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Rahel Šarif, obiskal Kabul v okviru priprav na obnovo mirovnih pogajanj s talibani. Po pogovorih so iz afganistanske predsedniške palače sporočili, da bo prvi krog dialoga med Afganistanom, Pakistanom, ZDA in Kitajsko potekal januarja, ko bodo predstavili celovito časovni razpored pri vzpostavljanju miru. Talibani se na napoved še niso odzvali. Pakistan je prvi krog prelomnih mirovnih pogajanj gostil julija, a so zastala, ko so talibanski uporniki potrdili smrt dolgoletnega vodje Mule Omarja.

V Kabulu nov napad na Natov konvoj