Kosorjeva nima namena odstopiti. Foto: EPA
Kosorjeva nima namena odstopiti. Foto: EPA

V četrtek so se že drugič ta teden v Zagrebu zbrali protestniki, predvsem mladi, ki so se odzvali pozivu na shod, na katerem so zahtevali odstop Jadranke Kosor.

Med protesti so izbruhnili spopadi s policijo in nekaj ljudi je bilo pri tem lažje poškodovanih. Na dostopih do vladnega poslopja je policija prijela 13 protestnikov. Shodi so potekali tudi v drugih hrvaških mestih, a so vsi minili mirno.

Predsednik Hrvaških laburistov - stranke dela (HL) Dragutin Lesar je želel premierki izročiti 61.738 podpisov hrvaških državljanov z zahtevo po njenem odstopu, vendar jih ni želela, zato so jih uradno izročili uradu predsednice vlade.

V pismu so zapisali, da bi morala vlada s Kosorjevo na čeli odstopiti, saj je vladajoči HDZ v sedmih letih vodenja države "Hrvaško pripeljal na rob obupa, upokojence pa spremenil v reveže".

Nestabilnost ovira na poti v EU
V luči protestov in zahtev po njenem odstopu je Kosorjeva po srečanju z delodajalci dejala, da Hrvaška potrebuje mir in stabilnost, da bi lahko končala pogajanja z Evropsko unijo, vsaka nestabilnost pa po njenih besedah pomeni oviro na tej poti.

"Če bomo na ulici, ne bomo končali pogajanj z EU-jem, niti uresničili tega velikega in zgodovinskega cilja v letu, v katerem praznujemo 20. obletnico osamosvojitve", je dejala.

Za soboto so v prestolnici napovedani novi protesti - tokrat bodo na Trgu bana Josipa Jelačića protestirali vojni veterani, ki bodo izrazili nezadovoljstvo z vladno politiko v primeru prijetja vukovarskega veterana Tihomirja Purde, ki se nahaja BiH-u.