Policija je preprečila dostop do Markovega trga. Foto: Reuters
Policija je preprečila dostop do Markovega trga. Foto: Reuters

Hrvaški aktivisti so se odločili po vzoru revolucij v arabskem svetu tudi doma organizirati revolucijo in so pozvali k rušenju vlade, ki naj bi se začelo s torkovim shodom v središču Zagreba. Na njihovo namero so se hrvaški policisti dobro pripravili in že nekaj ur pred protestom, ki se je začel ob 13. uri, v središču Zagreba postavili barikade in povsem zaprli dostop do Markovega trga.

61.621 podpisov za odstop vlade
Hrvaški laburisti - stranka dela so sporočili, da so zbrali 61.621 podpisov za odstop vlade premierke Jadranke Kosor. Predsednik in edini saborski poslanec Hrvaških laburistov - stranke dela Dragutin Lesar, nekoč član Hrvaške narodne stranke (HNS), je pojasnil, da so akcijo "Pišite vladi - odstop!" izvedli v prvi polovici februarja v 49 hrvaških mestih. Zbrane podpise bodo v četrtek poskušali predati Kosorjevi. Za akcijo so se odločili, ker so presodili, da je vlada državo privedla do bankrota. Lesar je med drugim dejal, da bodo vladi predlagali sprejetje posebnih zakonov, s katerima bi rešili likvidnostne težave podjetij na Hrvaškem. Poudaril je, da so za laburiste zbrani podpisi državljanov nekaj podobnega, kot če bi na Markovem trgu zbrali 61.000 protestnikov, ki bi zahtevali odstop vlade. Največ podpisov, nekaj manj kot 20.000, so zbrali v Zagrebu.

Po poročanju hrvaških medijev se je shoda, katerega glavni organizator je hrvaški aktivist Ivan Pernar, udeležilo od 100 do 200 ljudi, ki so se s Trga Bana Jelačiča odpravili proti poslopju vlade na Markovem trgu, pred katerim pa so naleteli na policijske zapore. Nekateri protestniki so skušali preskočiti varnostne ograje, vendar jih je policija prijela in strpala v marico, med njimi tudi Pernarja.

"Če zdaj ne bomo ukrepali, bomo pred zgodovino soodgovorni. Ljudje bodo gledali nazaj in se spraševali, kako je neki narod lahko dopustil, da se ga tako uniči. Ne pozivamo vas k rušenju vlade, ker je to ena izmed možnosti, ampak zato, ker druge možnosti nimamo," so v pismu, ki kroži po svetovnem spletu, zapisali aktivisti in dodali, da nimajo več česa izgubiti.

Gjenero: Oblast pri nas se menja na volitvah
Cenjeni hrvaški politični analitik Davor Gjenero je za hrvaški portal Index.hr dejal, da je Hrvaška kljub vsem težavam, s katerimi se spopada, urejena demokratična država, kjer se oblast menja na demokratičnih volitvah.

Po njegovih besedah ni nobene potrebe po protestih, s katerimi bi rušili vlado, na Hrvaškem pa po njegovem mnenju tudi ni niti družbenega razpoloženja niti energije, da bi z uličnimi protesti rušili vlado.

Res je, da obstaja veliko nezadovoljstvo volivcev nad politično elito, vendar je taka vrsta nezadovoljstva povsem običajna za demokratične sisteme, je dejal Gjenero.