Spor je sprožil tudi proteste prevoznikov na meji. Foto: EPA
Spor je sprožil tudi proteste prevoznikov na meji. Foto: EPA

Trgovinski spor je nastal, ko je Makedonija julija omejila uvoz pšenice in moke iz vseh članic Cefte, Srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini, tudi Kosova, s čimer je hotela zaščititi domačo proizvodnjo. Kosovske oblasti so odgovorile s prepovedjo uvoza sadja, zelenjave, alkohola in cigaret iz Makedonije.

Spor se je dodatno zaostril prejšnji teden, ko je Makedonija uvedla takso za vsa vozila in potnike s Kosova. Za vsako osebno vozilo je bilo tako treba za vstop v Makedonijo plačati pet evrov, za vsakega potnika pa dva evra. Za avtobuse in tovornjake je znašala taksa 20 evrov, za potnike pa prav tako dva evra. Odziv Kosova je bila popolna prepoved uvoza iz Makedonije.

Lani je Makedonija na Kosovo izvozila za približno 300 milijonov evrov proizvodov, pretežno olja, cementa, zdravil, jekla, pijač, sadja in zelenjave, s Kosova pa je uvozila za približno 17 milijonov evrov blaga. Večina kosovskega izvoza pa potuje skozi Makedonijo.

Podpredsednik makedonske vlade za gospodarske zadeve Vladimir Pesevski in minister za gospodarstvo Valon Saraqini sta danes obiskala mejni prehod Blace, da bi se prepričala, ali je Kosovo dejansko odpravilo prepoved uvoza. Pesevski je ob tem potrdil, da je Skopje po odpravi prepovedi uvoza odpravilo omenjene vstopne takse.

Kot poroča Reuters, odnosi med Makedonijo in Kosovom niso preprosti vse od vojne v letih 1998 in 1999, ki se je leta 2001 prelila tudi v Makedonijo. Albanci v Makedoniji sicer predstavljajo več kot 25-odstotno manjšino.