Kosovske oblasti so izključile več kot 20 oddajnikov, prek katerih sta oddajala srbska mobilna operaterja. Foto: MMC RTV SLO
Kosovske oblasti so izključile več kot 20 oddajnikov, prek katerih sta oddajala srbska mobilna operaterja. Foto: MMC RTV SLO
Boris Tadić
Tadić je ogorčen nad Eulexom. Foto: EPA

Z odvzemom signala srbskim operaterjem na Kosovu in v Metohiji skuša uradna Priština še bolj izolirati srbsko prebivalstvo v pokrajini in ga nasilno vključiti v sistem enostransko razglašene neodvisnosti Kosova, menijo kosovski Srbi.

Shod je potekal mirno, oragnizatorji pa so napovedali, da bodo še naprej protestirali, vse dokler kosovske oblasti ne bodo ponovno vključile mobilne telefonije srbskih operaterjev.

Predstavniki Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova so v preteklih dneh s pomočjo kosovske policije nasilno izključili signale srbskih mobilnih operaterjev, ki nemoteno delujejo samo na severu Kosova, kjer večinoma živi srbsko prebivalstvo. Okoli 100.000 Srbov v drugih delih Kosova je tako ostalo brez telefonskega signala, pišejo srbski mediji.

Eulex sprejema odločitve regulatorne agencije
Oblasti na Kosovu trdijo, da so izključile oddajnike mobilnih operaterjev, ki nimajo dovoljenja za delo na Kosovu. Eulex je akcijo podprl, češ da sprejema vse odločitve Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova in vse akcije tega telesa proti nezakonitim operaterjem na Kosovu.

Srbski predsednik Boris Tadić je zgrožen, ker Eulex "mirno opazuje izključitev oddajnika in kršenje človekovih pravic". Napovedal je "največjo mogočo mednarodno akcijo", da bi kosovski Srbi lahko znova uporabljali storitve srbskih operaterjev. "Srbskega prebivalstva na Kosovu ne bomo pustili samega," je zatrdil.

Izključitev po pritožbi Telekoma Kosovo
Srbija, ki ne priznava neodvisnosti Kosova, meni, da je delo srbskih operaterjev MTS in Telenor na tem območju zakonito. Srbske operaterje so izključili kmalu po pritožbi Telekoma Kosovo (PTK), da delo nezakonitih operaterjev ogroža privatizacijo Telekoma. Podjetje zaradi MTS-ja in Telenora, ki nimata koncesije za Kosovo, izgublja okoli 200.000 morebitnih uporabnikov. Izvršni direktor Pošte in telekoma Kosovo Shyqyri Haxha je poudaril, da morajo, če hočejo privabiti tuje vlagatelje, najprej odstraniti nezakonite operaterje.

"Izključitev uperjena proti nezakonitim operaterjem"
Kosovska vlada poudarja, da izključitev operaterjev ni uperjena proti nobeni narodnosti ali državi, temveč proti operaterjem, ki niso spoštovali zavezujočih zakonskih norm. Dodaja, da v nobeni državi na svetu tuj operater ne more prenašati svojega signala in tako konkurirati zakonitim domačim operaterjem, ki imajo vsa potrebna dovoljenja in plačujejo davke.