Koštunica je izrazil obžalovanje, ker Tadić ni sprejel njegovega predloga. Foto: EPA
Koštunica je izrazil obžalovanje, ker Tadić ni sprejel njegovega predloga. Foto: EPA
Tomislav Nikolić
Zadnje javnomnenjske ankete kažejo na rahlo prednost Tadića pred Nikolićem pred nedeljskimi volitvami. Foto: EPA
Nekaj dni do neodvisnega Kosova

"Ne moremo ga podpreti," je bil jasen Koštunica, ki je krivdo za svojo odločitev pripisal samemu Tadič. Slednji ni pristal na predlog, da srbska vlada razveljavi sporazum z Evropsko unijo, če bo ta na Kosovo poslala civilno misijo. Tadić je zahtevo zavrnil in jo označil za izsiljevanje, medtem ko je Koštunica priznal, da na volitve gleda skozi usodo Kosova, kjer razglasitev neodvisnosti pričakujejo v naslednjih nekaj dneh.

Kljub zavrnitvi Tadića je Koštunica dejal, da njegova Demokratska stranka Srbije (DSS) na nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev ne bo podprla niti vodjo radikalcev Tomislava Nikolića, ki meni, da bi morala Srbija obrniti hrbet EU-ju, če bo ta pomagal pri odcepitvi kosovskih Albancev.

Nikolić lobira v Rusiji
Nikolić je pred nedeljskim drugim krogom odpotoval v Moskvo, kjer se je srečal s predstavniki ruske dume in z namestnikom ruskega premierja Dmitrijem Medvedevom, ki bo skoraj zagotovo naslednji ruski predsednik. Kandidat srbske radikalne stranke je poudaril, da je v Moskvo odpotoval, da bi izrazil hvaležnost za rusko podporo Srbiji.

Kot je po sestanku povedal podpredsednik dume Alekdander Babakov, je Nikolić v primeru zmage obljubil "razširitev sodelovanje z Rusijo, ne le na področju gospodarstva, temveč tudi kulture in zgodovine". Nikolića je v Rusijo povabila stranka Pravična Rusija, katere sekretar Dmitrij Gudkov je po srečanju s srbskim predsedniškim kandidatom potrdil uradno stališče Rusije glede Kosova.

Kosovo samostojno v desetih dneh?
Če bo v drugem krogu srbskih volitev zmagal Nikolić, bo s podporo Zahoda Kosovo neodvisnost razglasilo 9. ali 10. februarja. Kot poročajo neimenovani kosovski viri, naj bi kosovske oblasti v primeru zmage proevropskega Borisa Tadića počakale še dober teden dlje, najverjetneje pa naj bi neodvisnost razglasile po sestanku zunanjih ministrov EU-ja 18. februarja. Da bo proces razglasitve v primeru Nikolićeve zmage pospešen, je potrdil tudi neimenovani visoki zahodni diplomat.

ZDA in evropske države si prizadevajo za usklajen nastop glede neodvisnosti Kosova, ki ji Rusija še vedno ostro nasprotuje.

Misija EU-ja dobiva svoje člane
EU namerava na Kosovo poslati 1.800-člansko misijo, sestavljeno iz policistov, carinikov, tožilcev in sodnikov. Kot piše beograjska Politika, so bili primarni izbori končani pretekli četrtek, razpis pa je bil objavljen za 1.376 mest. Ker po prvem pozivu oktobra niso bila zapolnjena vsa mesta, je bil 11. januarja objavljen drug "neformalni" poziv za nekaj več kot petsto delovnih mest, največ za policiste. Na razpis so se lahko prijavili tudi državljani tretjih držav, med njimi Hrvati, Norvežani, Rusi, Švicarji, Turki, Ukrajinci in Američani.

K. T. / G. V.

Nekaj dni do neodvisnega Kosova