Čeprav je postopek odvzema ženskih spolnih celih boleč, se zanj odloča vse več posameznic. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav je postopek odvzema ženskih spolnih celih boleč, se zanj odloča vse več posameznic. Foto: MMC RTV SLO

Pri rekordni 24,8-odstotni brezposelnosti španska vlada neizprosno zateguje varčevalni pas, ljudje pa se morajo za preživetje znajti po svoje. CNN-ova novinarka Isa Soares je objavila izpoved mlade ženske, ki svoja spolna jajčeca daruje že petič. ''In tudi zadnjič,'' kot je zatrdila sama.
Zdravniki namreč svetujejo, da svojih spolnih jajčec ne smejo darovati več kot šestkrat, saj lahko s tem ogrožajo svoje zdravje.

Mladenka, ki ni hotela razkriti svoje identitete, je dejala, da se preživlja kot pedikerka in čistilka, njen mož pa je taksist. ''Ko nimaš dovolj denarja, se odločiš za donacijo. Tako dobim denar, da lahko plačam položnice,'' je dejala mladenka.

Narašča tudi število moških donatorjev
Zato se je odločila za doniranje spolnih celic in boleč proces, ki zahteva jemanje hormonskih injekcij in kirurško odstranitev jajčec. Za CNN je razkrila, da je za dve donaciji prejela 3.000 evrov. CNN-ova novinarka Isa Soares pa je poročala, da v Španiji narašča tudi število darovalcev sperme, ki jo lahko dajo tri mesece zapored enkrat na teden – za eno donacijo pa dobijo 50 evrov. Ženske pa naj bi v povprečju za eno donacijo dobile tisoč evrov.
Ginekologinja na kliniki Tambre Clinic dr. Rocio Nunez je presenečena nad povečanim številom donatorjev na kliniki:''Število darovalcev je hitro naraslo, saj ljudje nimajo denarja za preživetje.''
''A ljudje ne ostanejo le pri tem. V tujini prodajajo tudi svoje lase in materino mleko,'' je končala svoj prispevek Isa Soares.