V judovskih naselbinah na Zahodnem bregu živi 280.000 Izraelcev, še 190.000 pa jih živi v vzhodnem arabskem delu Jeruzalema. Foto: EPA
V judovskih naselbinah na Zahodnem bregu živi 280.000 Izraelcev, še 190.000 pa jih živi v vzhodnem arabskem delu Jeruzalema. Foto: EPA
Saeb Erekat in Mahmud Abas
Erekat poziva Abasa, da narodu pove resnico. Foto: EPA
Judovsko naselje na Zahodnem bregu
Izrael trdi, da ne gre za gradnjo novih naselij, ampak za naravno rast obstoječih naselij. Foto: EPA

Mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci so že nekaj časa na mrtvi točki in glavna ovira za njihovo nadaljevanje so judovska naselja, ki jih Izrael še naprej gradi na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal jedro neodvisne palestinske države. Palestinci vrnitev za pogajalsko mizo pogojujejo prav z ustavitvijo gradnje, a so njihove zahteve pri Izraelcih do zdaj še vedno naletele na gluha ušesa.

Palestinski politični veteran Saeb Erekat meni, da je prišel trenutek resnice za palestinsko vodstvo, predsedniku Mahmudu Abasu pa je svetoval, da ljudstvu pove resnico, ki je ta, da z nadaljevanjem gradnje judovskih naselij izginja možnost za rešitev dveh držav - judovske in palestinske druge ob drugi.

Clintonova popušča in vztraja
Upanja Palestincev na ustavitev gradnje naselij je med sobotnim obiskom Izraela še dodatno zatrla ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je dejala, da ustavitev izraelskih naselbinskih dejavnosti ni pogoj za obnovitev pogajanj.

To je bil za Palestince še dodaten znak, da je ameriški predsednik Barack Obama opustil podporo njihovim prizadevanjem po neodvisni državi in podprl izraelske zaveznike. Erekat je prepričan, da so Palestinci v preteklosti storili napako, ko so privolili v pogajanja z Izraelom brez vztrajanja pri zamrznitvi gradnje judovskih naselij.

Med obiskom v Egiptu, ki je zadnja postaja njene bližnjevzhodne turneje, je Clintonova omilila svojo izjavo in dejala, da ZDA ne sprejemajo legitimnosti izraelskih dejavnosti, vendar verjamejo, da je vrnitev k pogajanjem najhitrejša pot do njihove zamrznitve.

Clintonova je v Kairu poudarila, da morajo izraelsko-palestinska mirovna pogajanja "vključevati vsa vprašanja", še posebej vprašanje statusa Jeruzalema, ob tem pa je izrazila odločenost, da se ta pogajanja kljub "oviram" obnovijo.

"Zagotovim lahko, da je naš cilj priti do resnične palestinske države, ki bo imela resnično suverenost," je dejala in zatrdila, da je nič ne more odvrniti od nadaljevanja prizadevanj za obnovitev izraelsko-palestinskega dialoga, ki je že skoraj leto dni v popolnem zastoju.

"Vsi v eni državi"
Za Ereketa je zdaj alternativa za Palestince, da svojo pozornost znova osredotočijo na eno državo, v kateri bodo enakovredno živeli muslimani, kristjani in Judje. "To je zelo resno. To je trenutek resnice za nas," je dejal Erekat in namignil, da se morda Abas ne bo potegoval za drugi predsedniški mandat, če bo propadla možnost rešitve s ciljem oblikovanja dveh držav.

Izrael zavrača možnost ene države za Izraelce in Palestince, saj bi zaradi demografskih razlik Judje postali manjšina v Izraelu. A tudi pri oblikovanju neodvisne palestinske države je izraelski premier Benjamin Netanjahu med drugim postavil pogoj, da ta nikamor ne sme imeti lastne vojske in nadzora nad lastnim zračnim prostorom, Palestinci pa morajo opustiti vsakršne upe, da bo Jeruzalem prestolnica njihove države.