Nacionalizem v Rusiji je na pohodu. Foto: EPA
Nacionalizem v Rusiji je na pohodu. Foto: EPA
Policist pregleduje nogometnega navijača
Veliko obritoglavcev je med nogometnimi navijači. Foto: EPA

Večina žrtev obritoglavcev, ti so stari med 15 in 18 let, naj bi bila delavcev iz tujine, predvsem iz nekdanjih sovjetskih republik na območju Kavkaza in Srednje Azije. Moskovski tednik Vremija novostej trdi, da gre za dve skupini mladih ruskih nacionalistov, ki so organizirali lov na ljudi "napačne" barve kože. V Rusiji so vse pogostejši napadi različnih ultranacionalistov, ki jih je veliko med nogometnimi navijači, reševanje primerov napadov na tuje delavce, ki jih je zaradi gospodarskega razcveta v Rusiji vedno več, pa je med prednostnimi nalogami policije, napadalce pa praviloma doletijo visoke kazni, kar podpira tudi Kremelj.

Policija s posnetkom odkrila napadalce
Navijači moskovskega Spartaka so se po tekmi s CSKA-jem izživljali nad nekim Uzbekistancem in se pri tem snemali, posnetek pa objavili na medmrežju in tako prišli v roke policije. Pred kratkim je s pravočasnim ukrepanjem policija preprečila dogovorjen pretep med obritoglavci in kavkaškimi delavci v enem izmed moskovskih parkov v bližini sedeža FSB-ja. Veliko medijske pozornosti je bil deležen primer uboja znanega ruskega šahista iz Jukutije Sergeja Nikolajeva, ki so ga pretepli do smrti, njegovi morilci pa so policiji priznali, da "so bili jezni na prišleka, ker se ni zmenil za njihove žaljive in pretilne pripombe".

Vedno več napadov na tujce
Ker je Rusija socialno še vedno nestabilna, so tuji delavci vedno pogosteje tarče napadov, ruski nacionalizem pa narašča. Letos so aretirali dva mladoletnika, osumljena, da sta med oktobrom 2006 in aprilom 2007 ubila najmanj 25 tujcev. Po podatkih ruske policije v Rusiji deluje okoli 2.000 različnih radikalnih nacionalističnih, verskih in neonacističnih skupin.

T. V.