Policija in vojska imata ukaz, da streljata na morebitne izzivalce nemirov. Foto: EPA
Policija in vojska imata ukaz, da streljata na morebitne izzivalce nemirov. Foto: EPA
Medverski in medetnični izbruhi nasilja v Nigeriji niso redki. Foto: EPA

Ker po ulicah mesta, ki je bilo v preteklih letih že nekajkrat prizorišče krvavih spopadov, patruljirajo policisti in vojaki, oblasti upajo, da se bo nasilje umirilo.

Do spopadov med muslimani in kristjani je prišlo v petek po obtožbah o volilni goljufiji na lokalnih volitvah, ki naj bi jo zakrivila vladajoča Ljudska demokratska stranka, ki jo podpirajo večinoma kristjani. Izzid volitev je spodbijala Vsenigerijska ljudska stranka, ki jo podpirajo pretežno muslimani. Privrženci obeh strank so svoj bes sproščali na ulicah mesta, oboroženi z mačetami. Zagorele so hiše, trgovine, mošeje in cerkve, število mrtvih pa je bilo vse višje.

Medtem ko muslimani svoje mrtve že pokopavajo, kristjani še štejejo trupla. Število žrtev med drugimi verskimi in etničnimi skupinami ni znano.

Stare zamere, vedno novi spopadi
V Nigeriji živi okoli 140 milijonov ljudi, ki so približno na polovico razdeljeni med muslimane in kristjane. Etnično in versko nasilje v osrednjem delu te afriške države vre že nekaj let, svoje korenine pa ima v zameri, ki jo manjšinske skupine, predvsem kristjani in animisti, čutijo do priseljencev iz pretežno muslimanskega severa države.

Protesti proti uvedbi šarije
Leta 2000 je med protesti v državi Kaduna na severu Nigerije umrlo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti uvedbi strogega islamskega širiatskega prava. Septembra naslednje leto je izbruhnilo nasilje med muslimani in kristjani v Josu, prestolnici države Plateau. Bilanca: nekaj manj kot tisoč mrtvih.

Odpovedana izvedba lepotnega tekmovanja
Nigerija je na naslovnice svetovnih medijev prišla novembra 2002, ko so se oblasti v državi odločile, da odpovejo tekmovanje Mis sveta v Abujau. Med protesti zaradi časopisnega članka, v katerem je pisalo, da bi se prerok Mohamed, če bi bil še živ, poročil s katero izmed tekmovalk za naziv najlepše Zemljanke, je v mestu Kaduna življenje izgubilo najmanj 215 ljudi.

Na stotine ljudi, predvsem muslimanov, je maja 2004 umorila krščanska milica Tarok v mestu Jelva, v osrednji Nigeriji. Preživeli so povedali, da so pokopali najmaj 630 trupel, medtem ko je policija govorila o "na stotine" žrtvah. Pozneje istega meseca so izbruhnili spopadi v severnem mestu Kano. Med izgredi muslimanov je umrlo med 500 in 600 ljudi, večinoma kristjanov.

Vzrok nasilja delitev naravnega bogastva
Čeprav je etnično in versko nasilje v Nigeriji v preteklih letih zahtevalo na tisoče življenj, pravi vzrok za nasilje po navadi tiči v tekmi za naravne vire, predvsem za nafto. Ker o delitvi naravnega bogastva odloča politika, je boj za oblast seveda razumljiv.

T. V.