V Nigeriji, ki po površini meri približno toliko, kot Francija in Velika Britanija skupaj, živi 140 milijonov ljudi. Foto: EPA
V Nigeriji, ki po površini meri približno toliko, kot Francija in Velika Britanija skupaj, živi 140 milijonov ljudi. Foto: EPA
Protest Nigerijk
Nigerijke protestirajo nad izidi nedavnih volitev po zveznih državah, na katerih je slavila Obasanjova stranka. Foto: EPA
Lagos, finančna prestolnica Nigerije
Povprečni BDP na prebivalca v državi znaša 692 dolarjev. Foto: EPA
Nigerijske volitve v napetem vzdušju

62 milijonov volilnih upravičencev bo volilo naslednika Oluseguna Obasanja, ki se mu izteka drugi mandat. Po letu 1960, odkar se je država osamosvojila od Velike Britanije, bo prvič prišlo do mirnega prenosa oblasti iz rok enega izvoljenega predsednika v roke drugemu. Do leta 1999 je namreč državi vladala vojaška hunta.

Največ možnosti za zmago ima Umaruj Yar'Adui iz Obasanjove demokratske stranke. Glavna upa opozicije sta nekdanji vojaški poveljnik Muhammadu Buhari in Atiku Abubakar, nekdanji Obasanjov sodelavec.

Abubaker v zadnjem hipu na glasovnice
Volilna komisija sprva Abubakerju ni dovolila kandidirati, zato so morali zaradi odločitve sodišča, ki je razsodilo njemu v prid, glasovnice tik pred volitvami ponovno tiskati. Tudi zaradi tega se je ura odprtja volišč premaknila za dve uri, da bi lahko vsa volišča prejela glasovnice.

Istočasno s predsedniškimi potekajo tudi parlamentarne volitve, ki pa so zaradi predsedniške ureditve države drugotnega pomena.

- Nigerija je pretežno muslimanska in krščanska država z angleščino kot uradnim jezikom;
- je osma največja izvoznica nafte na svetu, dnevno načrpa 2,4 milijona sodčkov;
- prodaja nafte in plina zagotavlja 90 odstotkov prihodkov države;
- je druga največja gopspodarska sila Podsaharske Afrike za Južnoafriško republiko.

Opozicija očita številne poneverbe
Opozicija Obasanju, ki mu ni uspelo spremeniti ustave za še tretji mandat, očita poskus poneverjanja volitev. Med nedavnimi zveznimi volitvami, v katerih je gladko slavila Obasanjova stranka, naj bi bilo veliko nepravilnosti, po državi pa je izbruhnilo tudi nasilje, v katerem je umrlo 50 ljudi. Marsikdo se bojijo, da se bo slika ponovila.

Pred dnevi so pripadniki opozicije našli volilne lističe, na katerih je bilo že obkroženo ime Obasanjove stranke, a vlada zanika vpletenost.

Napad na sedež volilne komisije
Številni so z Obasanjom nezadovoljni predvsem zaradi njegovih ostrih gospodarskih reform po navodilih Zahoda in nepravični delitvi naftnih dohodkov. Nekatere oborožene skupine v državi skušajo volitve preprečiti. Tako so neznanci nekaj ur pred volitvami napadli vladno stavbo v eni izmed pokrajin. V prestolnici Abuja pa so pred sedež volilne komisije zapeljali gorečo cisterno, napolnjeno z bencinom, ki pa ni eksplodirala.

A. L.

Nigerijske volitve v napetem vzdušju