Volitve v Nigeriji so preizkus demokratičnosti volilnega procesa v državi. Foto: EPA
Volitve v Nigeriji so preizkus demokratičnosti volilnega procesa v državi. Foto: EPA

Prve delne izide je volilna komisija objavila na podlagi izidov v šestih od 36 zveznih držav, vladajoča Ljudska demokratična stranka predsednika Oluseguna Obasanja pa je zmagala v štirih zveznih državah. V preostalih dveh zveznih državah sta zmagali dve opozicijski stranki.

Policija je v nemirih, ki so izbruhnili med privrženci strank, prijela več kot 200 ljudi. Smrtne žrtve so bili najbolj nasilni privrženci strank in nekaj policistov, nekaterij mediji pa poročajo celo, da je bilo smrtnih žrtev skoraj 50.

Čez teden dni bo Nigerija dobila novega predsednika
Volitve v spodnji in zgornji dom zveznega parlamenta veljajo za preizkus demokratičnosti volilnega procesa pred predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale prihodnjo soboto. Takrat bo 61 milijonov nigerijskih volilnih upravičencev izbiralo novega predsednika in bodo prvič v zgodovini priča predaji oblasti med dvema izvoljenima voditeljema.

Nigerijska ustava določa, da je lahko predsednik države izvoljen dvakrat. Obasanjo je bil prvič izvoljen leta 1999, s tem pa se je končalo skoraj 15-letno obdobje vojaške vladavine v državi. Drugič je bil izvoljen leta 2003, naslednji teden pa bo oblast predal novemu predsedniku.