V starem delu Bangkoka je bilo ob posredovanju policistov slišati strele in eksplozije. En policist je bil ustreljen in je zaradi poškodb umrl. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V starem delu Bangkoka je bilo ob posredovanju policistov slišati strele in eksplozije. En policist je bil ustreljen in je zaradi poškodb umrl. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jingluk Šinavatra
Opozicija je poskušala nedavne volitve preprečiti, saj se boji, da bodo zgolj podaljšale vladavino premierke Jingluk Šinavatra, ki je po njihovem mnenju sicer zgolj marioneta v rokah nekdanjega premierja in njenega brata Taksina Šinavatre. Tega je leta 2006 odstavila vojska in živi v izgnanstvu v Dubaju, kjer se izogiba zaporni kazni zaradi korupcije. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na Tajskem znova vre

Pripadniki varnostnih sil, opremljeni z lesenimi palicami, ščiti in čeladami, so poskušali razgnati protestnike, zbrane pred sedežem vlade. Nekaj protestnikov v Bangkoku je bilo ranjenih z gumijastimi naboji.

Najštevilčnejše aretacije do zdaj
Sicer pa je policija aretirala največ protestnikov od začetka množičnih demonstracij proti vladi premierke Jingluck Šinavatre, ki so se začeli pred več kot tremi meseci. Pred zgradbo vlade so aretirali najmanj 100 protestnikov in dva voditelja.

Protestniki so še predtem zavrnili poziv policije, naj v eni uri zapustijo območje okoli premierkinega urada. V ponedeljek so svoje položaje pred vhodom v kompleks utrdili tako, da so vreče s peskom zalili z betonom. Okoli 100 protestnikov je bilo aretiranih tudi v protestnem taboru pred ministrstvom za energetiko.

Ovadba premierke
Tajska protikorupcijska komisija je medtem sporočila, da bo ovadila premierko Jingluk Šinavatra zaradi afere z rižem. Tajski pridelovalci riža so pred dobrim tednom protestirali, saj jim vlada ni plačala pridelka. Okoli 200 kmetov s tovornjaki in kombajni se je zbralo pred ministrstvom za trgovino, kjer so zahtevali izplačilo iz programa subvencij.

Sporni program zagotavlja kmetom višjo odkupno ceno riža od tržne, kritiki vlade premierke Jingluk Šinavatra pa menijo, da spodbuja korupcijo, izčrpava javno blagajno, v nekoč največji izvoznici riža na svetu pa se kopičijo neprodane zaloge.

Zahteve protestnikov so jasne
Protestniki zahtevajo odstop premierke, ki je zmagala na volitvah leta 2011 predvsem z večinsko podporo na podeželju, in predajo oblasti začasni neizvoljeni vladi, ki bi izvedla reforme za boj proti korupciji in domnevni zlorabi javnih sredstev.
Premierka je sicer privolila v predčasne volitve, ki so bile 2. februarja. Ker pa so predstavniki opozicije Demokratske stranke, ki so volitve bojkotirali, zaprli približno 10 odstotkov volišč, morajo pred oblikovanjem nove vlade izvesti nadomestne volitve.

Na Tajskem znova vre