Pripadniki različnih tolp so se v zadnjih letih večkrat spopadli med seboj, tokrat pa kaže, da je v ozadju spopadov različna verska pripadnost. Foto: EPA
Pripadniki različnih tolp so se v zadnjih letih večkrat spopadli med seboj, tokrat pa kaže, da je v ozadju spopadov različna verska pripadnost. Foto: EPA

Po poročanju tujih agencij so številni prebivalci Maidugurija, mesta na severovzhodu države, zbežali od doma, spopadi pa naj bi se nadaljevali tudi v bližnjih krajih, kjer naj bi oboroženci med drugim zažigali policijske postaje.

Tolpa se je za napad na policijo v Baučiju, mestu v notranjosti države, odločila v nedeljo, potem ko so oblasti prijele njihove voditelje. Policijsko postajo je z ročnimi granatami in puškami napadlo okoli 70 pripadnikov tolpe, a so se umaknili po spopadu z varnostnimi silami, ki so jih nato izsledile v skrivališčih v njihovi soseski. Sprva so poročali o 50 žrtvah, a se številka zvišuje iz ure v uro. V Baučiju so zaradi nemirov uvedli policijsko uro.

Po trditvah policije oborožena tolpa pripada krajevni skupini Boko Haram, ki se bori za uveljavitev strogega šeriatskega prava v vsej Nigeriji in ne samo na severu, kjer živijo večinoma muslimani. Nekateri skrajneži naj bi sledili pridigarju, ki med drugim nasprotuje zahodnim šolam. O napadih poročajo tudi iz Vudila na severu države: tam so umrli trije ljudje, več kot 33 jih je končalo za zapahi.

Od 150 milijonov prebivalcev Nigerije jih je približno polovica muslimanov, polovica pa kristjanov, razen občasnih spopadov pa pripadniki obeh religij živijo v slogi.