V Nigeriji živi več kot 200 etničnih skupin različnih veroizpovedi. Foto: EPA
V Nigeriji živi več kot 200 etničnih skupin različnih veroizpovedi. Foto: EPA
Nigerija
Zaradi nasilja na severu Nigerije so leta 2004 številni prebivalci zapustili svoje domove. Foto: EPA

Tolpa se je za napad na policijo odločila, potem ko so oblasti prijele njihove voditelje. Policijsko postajo je z ročnimi granatami in puškami napadlo okoli 70 pripadnikov tolpe, a so se umaknili po spopadu z varnostnimi silami, ki so jih nato izsledile v skrivališčih v njihovi soseski. Ubitih je bilo več kot 50 ljudi, aretiranih pa okoli 200.

Po trditvah policije oborožena tolpa pripada krajevni skupini Boko Haram, ki se bori za uveljavitev strogega šeriatskega prava v vsej Nigeriji in ne samo na severu, kjer živijo večinoma muslimani. Ranjeni pripadnik tolpe je povedal, da hočejo očistiti nigerijski sistem, ki je onesnažen z zahodnimi vplivi.

Boko Haram je skupina, ki je nastala leta 2004 po navdihu talibanskega gibanja in z namenom oblikovanja islamske države v Nigeriji. Na severu ob meji z Nigrom so vzpostavili svoje oporišče, ki so ga poimenovali Afganistan, in od tam začeli izvajati napade na policijske postojanke.

Tisoči mrtvih v spopadih
Bauči je ena od 12 nigerijskih zveznih držav na severu, ki so leta 2000 začele uvajati stroge islamske zakone, kar je povzročilo razburjenje med sicer ne tako maloštevilno tamkajšnjo krščansko manjšino in sledilo je sektaško nasilje, v katerem je bilo ubitih več tisoč ljudi. V Baučiju so se kristajni in muslimani nazadnje spopadli februarja letos, ko so bili ubiti štirje ljudje.

Nigerija je najštevilčnejša afriška država in 148 milijonov prebivalcev je približno enakomerno razdeljenih med dve veri - krščanstvo in islam - in večinoma živijo v miru drug ob drugem. Tako muslimanska kot krščanska vera sta v tej zahodnoafriški državi sicer močno prepleteni z lokalnimi verovanji.