V napadu na policijski avtobus v Carigradu v torek je bilo ubitih 11 ljudi, od tega štirje civilisti. Foto: Reuters
V napadu na policijski avtobus v Carigradu v torek je bilo ubitih 11 ljudi, od tega štirje civilisti. Foto: Reuters

V napadu z avtomobilom bombo je bilo ubitih sedem policistov in štirje civilisti. Napad je bil maščevanje za umazano vojno, ki jo turška vojska vodi na pretežno kurdskem jugovzhodu države, je na svoji spletni strani sporočil TAK. V skupini so tuje turiste opozorili, naj zaradi lastne varnosti ne prihajajo v Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Znova opozarjamo tuje turiste, ki so v Turčiji ali želijo priti, da tujci niso naša tarča, da pa Turčija ni več zanesljiva država zanje," so zapisali. Napad je skupina označila kot dejanje žrtvovanja, kar bi lahko pomenilo, da je šlo za samomorilski napad.

Prevzeli odgovornost za več napadov
TAK je predtem prevzel odgovornost že za dva letošnja napada, v katerih je bilo februarja in marca v glavnem mestu Ankara ubitih več deset ljudi.

Ustanovitelji skupine naj bi se pred leti ločili od Delavske stranke Kurdistana (PKK), ki jo Turčija, EU in ZDA označujejo za teroristično skupino. O TAK-u ni veliko znanega, a analitiki menijo, da so njene metode in cilji radikalnejši od PKK-jevih, ki svoje napade osredotoča na jugovzhodu države, kjer vojska izvaja operacije.