Eno od gesel laburistov je
Eno od gesel laburistov je "Velika Britanija za številne, ne le za redke". Tudi znotraj laburistične stranke nekateri osnutek pricurljanega manifesta označujejo za najbolj levičarskega po začetku osemdesetih let, ko je stranko vodil Michael Foot. Foto: Reuters
Jeremy Corbyn
Osnutek vključuje podroben načrt za delavske pravice v 20 točkah. V stranki osnutka sicer ne komentirajo. Foto: Reuters
Theresa May
Konservativci so za vsebino osnutka dejali, da bi povzročila več milijard funtov novega dolga, da bi se zmanjšalo število delovnih mest, da bi se ogrozila pogajanja glede brexita, laburiste pa so označili za "koalicijo kaosa". Na fotografiji britanska konservativna premierka Theresa May. Foto: Reuters

Laburisti naj bi svoj 43-stranski manifest v dokončni različici objavili in poslali volivcem šele naslednji teden, predtem pa bo o njem razpravljal Nacionalni izvršni odbor laburistov. Da je v javnost pricurljal osnutek, ki ga je pripravil tesen sodelavec vodje laburistov Jeremyja Corbyna Andrew Fisher, je verjetno močno razjezil ožji Corbynov krog, poroča Independent.

Objavljeni dokument kaže, da bo stranka, ki se je pod Jeremyjem Corbynom (njen vodja je ob postal septembra 2015) obrnila precej bolj v levo, pred volitvami v primeru zmage obljubila nacionalizacijo železnic, pošte – ki je bila v celoti privatizirana konec leta 2015, kar manifest označuje za "zgodovinsko napako" – avtobusnih prevoznikov in energetskih podjetij. Laburisti po poročanju BBC-ja predlagajo, da bi bil v vsaki pokrajini v državi vsaj en dobavitelj energentov v javni lasti, država pa bi nadzirala omrežje in distribucijo.

Za zdravstvo bi vzeli najbogatejšim
Laburisti naj bi ob tem za javno zdravstvo namenili dodatnih šest milijard funtov letno (7,12 milijarde evrov), denar pa za to pa naj bi dobili z dodatno obdavčitvijo prihodkov za pet odstotkov ljudi, ki največ zaslužijo.

Izobraževanje naj bo brezplačno
Odpravili bi šolnine v visokem šolstvu, ki znašajo tudi do 10.000 evrov na leto. Stranka namreč meni, da "pomanjkanje denarja ali strah pred dolgom ne bi smela nikogar odvrniti od izobraževanja". V Veliki Britaniji so bili večkrat množični protesti študentov zaradi šolnin oziroma njihovega povišanja.

Laburisti naj bi odpravili tudi t. i. davek na proste sobe iz leta 2013, zaradi katerega stanovalci v socialnih stanovanjih prejemajo manjšo socialno pomoč, če imajo v stanovanju eno ali več prostih sob.

Na stanovanjskem področju laburisti, glede na osnutek manifesta, obljubljajo gradnjo 100.000 novih stanovanjskih enot na leto in namestitev za brezdomce, ki jih je v Veliki Britaniji vedno več.

Laburisti naj bi okrepili pravice za sindikate, s katerimi so tradicionalno povezani, prizadevali pa naj bi si tudi za večje članstvo v sindikatih. Stranka bi prepovedala pogodbe, po katerih delodajalci delavcem niso dolžni zagotavljati minimalnega števila delovnih ur.

Proti starejšemu upokojevanju
Laburisti naj bi želeli podporo predvsem starejšega volilnega telesa pridobiti tudi z nasprotovanjem načrtom konservativne vlade o povišanju upokojitvene starosti na 67 let v naslednjem desetletju.

V osnutku so tudi zaveze, ki jih je stranka že podala. Med njimi je tudi zaveza o uvedbi plačnih omejitev za podjetja, ki poslujejo z državo, po katerih bi bilo prepovedano, da bi imel najbolje plačani zaposleni v podjetju 20-krat več kot najmanj plačani.

Vendarle podpora vojaškemu jedrskemu programu
Čeprav Corbyn osebno zagovarja jedrsko razoroževanje, pa osnutek pravi, da laburisti podpirajo britanski vojaški jedrski program Trident. A dokument dodaja, da "bi moral biti kateri koli premier izjemno previden glede ukazovanja uporabe orožja za množično uničevanje, ki bi nediskriminatorno ubilo na milijone nedolžnih civilistov".

Laburisti so se sicer, tako kot konservativci, zavezali k vojaškim izdatkom za dva odstotka bruto domačega proizvoda, k čemur poziva Nato, stranka pa obljublja tudi napotitev dodatnih 10.000 policistov na ulice britanskih mest. Parlamentarne volitve bodo 8. junija.